Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
800 39
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-27 18:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.2 (458)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (444)
SM ISO690:2012
MUSTEAŢĂ, Grigore, BALANUŢĂ, Anatol, REŞITCA, Vladislav, FILIMON, Razvan Vasile, BĂETU, Mihai-Marius, PATRAȘ, Antoanela. Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania. In: Journal of Social Sciences, 2021, vol. 4, nr. 2, pp. 117-127. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(2).12
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 4, Numărul 2 / 2021 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania

Capitalizarea produselor secundare din industria vinului - o oportunitate pentru sectorul vitivinicol al Republicii Moldova și România

DOI:https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(2).12
CZU: 663.2

Pag. 117-127

Musteaţă Grigore1, Balanuţă Anatol1, Reşitca Vladislav1, Filimon Razvan Vasile2, Băetu Mihai-Marius2, Patraș Antoanela2
 
1 Technical University of Moldova,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 1 iunie 2021


Rezumat

One of the economy key sectors of Republic of Moldova and Romania is the wine sector, where a progressive trend has prevailed in recent years. But to increase its efficiency it is necessary to use the raw material in a complex way, producing both famous wines and other necessary products, as well as to comply with the rigors of ecological standards. The issue of wine by-products draws the attention and interest of researchers, regulators, industry and consumers and has urged the European Community to a zero waste economy by 2025. The article deals with the chemical composition of the main parts of grapes which depend on a number of factors, such as variety, climatic conditions of the year, vine and wine making practices, condition of the grapes, their maturity, etc. There have been presented physico-chemical characteristics of the wastes obtained from the grapes processing such as: bunches, grape pomaces, piquette and diffusion juice, seeds, wine yeast, tirighia and vinasse. Thus, by making use of wine wastes, a number of valuable products can be obtained that can be used for different purposes.

Unul dintre sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova și României este ramura vitivinicolă, unde o tendință progresivă a predominat în ultimii ani. Însă pentru sporirea eficienței sale este necesar de a folosi materia primă într-un mod complex, obținând de rând cu faimoasele vinuri și alte produse necesare, precum și a se conforma rigorilor standardelor ecologice. Problema produselor vinicole secundare atrage atenția și interesul cercetătorilor, organismelor de reglementare, a industriei și consumatorilor și a îndemnat Comunitatea Europeană spre o economie zero deșeuri către anul 2025. În articolul dat este prezentată compoziția chimică a principalelor părți ale strugurilor care depind de un șir de factori, cum ar fi soiul, condițiile climaterice ale anului, practicele viticole și cele oenologice, starea de sănătate a strugurilor, gradul de maturitate a lor, etc. De asemenea, sunt prezentate caracteristicile fizico-chimice ale deșeurilor obținute la prelucrarea strugurilor cum ar fi: ciorchinii, tescovinele, pichetul și zeama de difuzie, semințele, drojdia de vin, tirighia și vinasa. Astfel, valorificând deșeurile de vin, se poate obține o serie de produse valoroase care pot fi utilizate în diferite scopuri.

Cuvinte-cheie
wine industry, grapes, grape pomaces, wine yeasts, grape seeds, vinasse,

industria vinicolă, struguri, tescovina, Drojdii de vin, seminţe de struguri, vinasa

DataCite XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'>
<identifier identifierType='DOI'>10.52326/jss.utm.2021.4(2).12</identifier>
<creators>
<creator>
<creatorName>Musteaţă, G.</creatorName>
<affiliation>Universitatea Tehnică a Moldovei, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Balanuţă, A.P.</creatorName>
<affiliation>Universitatea Tehnică a Moldovei, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Reşitca, V.C.</creatorName>
<affiliation>Universitatea Tehnică a Moldovei, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Filimon, R.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, România</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Băetu, M.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, România</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Patraș, A.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, România</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title xml:lang='en'>Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania</title>
</titles>
<publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher>
<publicationYear>2021</publicationYear>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>2587-3490</relatedIdentifier>
<subjects>
<subject>wine industry</subject>
<subject>grapes</subject>
<subject>grape pomaces</subject>
<subject>wine yeasts</subject>
<subject>grape seeds</subject>
<subject>vinasse</subject>
<subject>industria vinicolă</subject>
<subject>struguri</subject>
<subject>tescovina</subject>
<subject>Drojdii de vin</subject>
<subject>seminţe de struguri</subject>
<subject>vinasa</subject>
<subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>663.2</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType='Issued'>2021-05-31</date>
</dates>
<resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType>
<descriptions>
<description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'><p>One of the economy key sectors of Republic of Moldova and Romania is the wine sector, where a progressive trend has prevailed in recent years. But to increase its efficiency it is necessary to use the raw material in a complex way, producing both famous wines and other necessary products, as well as to comply with the rigors of ecological standards. The issue of wine by-products draws the attention and interest of researchers, regulators, industry and consumers and has urged the European Community to a zero waste economy by 2025. The article deals with the chemical composition of the main parts of grapes which depend on a number of factors, such as variety, climatic conditions of the year, vine and wine making practices, condition of the grapes, their maturity, etc. There have been presented physico-chemical characteristics of the wastes obtained from the grapes processing such as: bunches, grape pomaces, piquette and diffusion juice, seeds, wine yeast, tirighia and vinasse. Thus, by making use of wine wastes, a number of valuable products can be obtained that can be used for different purposes.</p></description>
<description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Unul dintre sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova și Rom&acirc;niei este ramura vitivinicolă, unde o tendință progresivă a predominat &icirc;n ultimii ani. &Icirc;nsă pentru sporirea eficienței sale este necesar de a folosi materia primă &icirc;ntr-un mod complex, obțin&acirc;nd de r&acirc;nd cu faimoasele vinuri și alte produse necesare, precum și a se conforma rigorilor standardelor ecologice. Problema produselor vinicole secundare atrage atenția și interesul cercetătorilor, organismelor de reglementare, a industriei și consumatorilor și a &icirc;ndemnat Comunitatea Europeană spre o economie zero deșeuri către anul 2025. &Icirc;n articolul dat este prezentată compoziția chimică a principalelor părți ale strugurilor care depind de un șir de factori, cum ar fi soiul, condițiile climaterice ale anului, practicele viticole și cele oenologice, starea de sănătate a strugurilor, gradul de maturitate a lor, etc. De asemenea, sunt prezentate caracteristicile fizico-chimice ale deșeurilor obținute la prelucrarea strugurilor cum ar fi: ciorchinii, tescovinele, pichetul și zeama de difuzie, semințele, drojdia de vin, tirighia și vinasa. Astfel, valorific&acirc;nd deșeurile de vin, se poate obține o serie de produse valoroase care pot fi utilizate &icirc;n diferite scopuri.</p></description>
</descriptions>
<formats>
<format>application/pdf</format>
</formats>
</resource>