Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
797 39
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-27 18:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.2 (457)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
MUSTEAŢĂ, Grigore, BALANUŢĂ, Anatol, REŞITCA, Vladislav, FILIMON, Razvan Vasile, BĂETU, Mihai-Marius, PATRAȘ, Antoanela. Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania. In: Journal of Social Sciences, 2021, vol. 4, nr. 2, pp. 117-127. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(2).12
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 4, Numărul 2 / 2021 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania

Capitalizarea produselor secundare din industria vinului - o oportunitate pentru sectorul vitivinicol al Republicii Moldova și România

DOI:https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(2).12
CZU: 663.2

Pag. 117-127

Musteaţă Grigore1, Balanuţă Anatol1, Reşitca Vladislav1, Filimon Razvan Vasile2, Băetu Mihai-Marius2, Patraș Antoanela2
 
1 Technical University of Moldova,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 1 iunie 2021


Rezumat

One of the economy key sectors of Republic of Moldova and Romania is the wine sector, where a progressive trend has prevailed in recent years. But to increase its efficiency it is necessary to use the raw material in a complex way, producing both famous wines and other necessary products, as well as to comply with the rigors of ecological standards. The issue of wine by-products draws the attention and interest of researchers, regulators, industry and consumers and has urged the European Community to a zero waste economy by 2025. The article deals with the chemical composition of the main parts of grapes which depend on a number of factors, such as variety, climatic conditions of the year, vine and wine making practices, condition of the grapes, their maturity, etc. There have been presented physico-chemical characteristics of the wastes obtained from the grapes processing such as: bunches, grape pomaces, piquette and diffusion juice, seeds, wine yeast, tirighia and vinasse. Thus, by making use of wine wastes, a number of valuable products can be obtained that can be used for different purposes.

Unul dintre sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova și României este ramura vitivinicolă, unde o tendință progresivă a predominat în ultimii ani. Însă pentru sporirea eficienței sale este necesar de a folosi materia primă într-un mod complex, obținând de rând cu faimoasele vinuri și alte produse necesare, precum și a se conforma rigorilor standardelor ecologice. Problema produselor vinicole secundare atrage atenția și interesul cercetătorilor, organismelor de reglementare, a industriei și consumatorilor și a îndemnat Comunitatea Europeană spre o economie zero deșeuri către anul 2025. În articolul dat este prezentată compoziția chimică a principalelor părți ale strugurilor care depind de un șir de factori, cum ar fi soiul, condițiile climaterice ale anului, practicele viticole și cele oenologice, starea de sănătate a strugurilor, gradul de maturitate a lor, etc. De asemenea, sunt prezentate caracteristicile fizico-chimice ale deșeurilor obținute la prelucrarea strugurilor cum ar fi: ciorchinii, tescovinele, pichetul și zeama de difuzie, semințele, drojdia de vin, tirighia și vinasa. Astfel, valorificând deșeurile de vin, se poate obține o serie de produse valoroase care pot fi utilizate în diferite scopuri.

Cuvinte-cheie
wine industry, grapes, grape pomaces, wine yeasts, grape seeds, vinasse,

industria vinicolă, struguri, tescovina, Drojdii de vin, seminţe de struguri, vinasa

Crossref XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'>
<head>
<doi_batch_id>ibn-131369</doi_batch_id>
<timestamp>1714229761</timestamp>
<depositor>
<depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name>
<email_address>idsi@asm.md</email_address>
</depositor>
<registrant>Universitatea Tehnică a Moldovei</registrant>
</head>
<body>
<journal>
<journal_metadata>
<full_title>Journal of Social Sciences</full_title>
<issn media_type='print'>25873490</issn>
</journal_metadata>
<journal_issue>
<publication_date media_type='print'>
<year>2021</year>
</publication_date>
<issue>2</issue>
</journal_issue>
<journal_article publication_type='full_text'><titles>
<title>Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania</title>
</titles>
<contributors>
<person_name sequence='first' contributor_role='author'>
<given_name>Grigore</given_name>
<surname>Musteaţă</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Anatol</given_name>
<surname>Balanuţă</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Vladislav</given_name>
<surname>Reşitca</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Razvan Vasile</given_name>
<surname>Filimon</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Mihai-Marius</given_name>
<surname>Băetu</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Antoanela</given_name>
<surname>Patraș</surname>
</person_name>
</contributors>
<publication_date media_type='print'>
<year>2021</year>
</publication_date>
<pages>
<first_page>117</first_page>
<last_page>127</last_page>
</pages>
<doi_data>
<doi>10.52326/jss.utm.2021.4(2).12</doi>
<resource>http://www.crossref.org/</resource>
</doi_data>
</journal_article>
</journal>
</body>
</doi_batch>