Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1075 18 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-04 19:57 |
SM ISO690:2012 MISCU, Vera, RUDI, Ludmila, CEPOI, Liliana, CHIRIAC, Tatiana, COJOCARI, Angela, RUDIC, Valeriu. Activitatea antioxidantă şi antiradicalică aextractului etanolic de astaxantină. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 3(309), pp. 127-136. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 3(309) / 2009 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
Pag. 127-136 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Stresul oxidativ, care generează specii reactive de oxigen şi nitrogen, este unul
din factorii patogenezei multor stări patologice ca ateroscleroza, diabetul, afecţiunile
neurodegenerative, cancerul şi altele [5, 10, 17, 28]. Suplimentarea antioxidativă a
organismului uman prin utilizarea antioxidanţilor naturali în tehnologiile alimentare
şi farmaceutice, crează o alternativă promiţătoare metodelor de prolaxie existente
de atenuare a stresului oxidativ deteriorator [9,31]. În prezent, antioxidanţii naturali
de origine vegetală, spre deosebire de cei sintetici, sunt preferaţi în tehnologiile de
procesare a alimentelor, precum şi în calitate de produse nutraceutice datorită unei
biodisponibilităţi superioare. În ultimii ani, în calitate de surse de substanţe antioxidante
cu utilizare în industria alimentară şi farmaceutică, sunt studiate microalgele [24].
|
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Miscu, V.G.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Rudi, L.B.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Cepoi, L.E.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Chiriac, T.V.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Cojocari, A.I.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Rudic, V.F.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Activitatea antioxidantă şi antiradicalică aextractului etanolic de astaxantină</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2009</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-064X</relatedIdentifier> <dates> <date dateType='Issued'>2009-01-01</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'>Stresul oxidativ, care generează specii reactive de oxigen şi nitrogen, este unul din factorii patogenezei multor stări patologice ca ateroscleroza, diabetul, afecţiunile neurodegenerative, cancerul şi altele [5, 10, 17, 28]. Suplimentarea antioxidativă a organismului uman prin utilizarea antioxidanţilor naturali în tehnologiile alimentare şi farmaceutice, crează o alternativă promiţătoare metodelor de prolaxie existente de atenuare a stresului oxidativ deteriorator [9,31]. În prezent, antioxidanţii naturali de origine vegetală, spre deosebire de cei sintetici, sunt preferaţi în tehnologiile de procesare a alimentelor, precum şi în calitate de produse nutraceutice datorită unei biodisponibilităţi superioare. În ultimii ani, în calitate de surse de substanţe antioxidante cu utilizare în industria alimentară şi farmaceutică, sunt studiate microalgele [24]. </description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>