O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
410 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-19 11:55
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.844.014/019:663.26 (1)
Conservarea substanţelor alimentare organice (în general.) Conservarea produselor din plante, a produselor vegetale (95)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
BALAN, Mihail, ŢISLINSCAIA, Natalia, DODON, Adelina, VIŞANU, Vitali, MELENCIUC, Mihail, GÎDEI, Igor, PATRAȘ, Antoanela. O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2021, nr. 3(62), pp. 19-24. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.21.3-62.02
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(62) / 2021 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri

A new processing method: drying in a suspended layer of grape seeds

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.21.3-62.02
CZU: 664.844.014/019:663.26

Pag. 19-24

Balan Mihail1, Ţislinscaia Natalia1, Dodon Adelina1, Vişanu Vitali1, Melenciuc Mihail1, Gîdei Igor1, Patraș Antoanela2
 
1 Universitatea Tehnică a Moldovei,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 23 ianuarie 2022


Rezumat

Grape seeds are the raw material from which vegetable oil is subsequently extracted. One of the pressing problems of the drying processes of wet vegetable products is the long duration of their thermal processing, which leads to increased energy consumption and decreased quality indices. This problem is exacerbated by the drying of seeds, which are rich in fatty acids and receptive to oxidation processes. For seeds, including grape seeds, it is beneficial to dry in a suspended layer with the application of microwaves. The application of currents with super high frequency essentially intensifies the drying process, ensuring a much higher quality of seeds. This method allows the automatic selection of already dried particles from the total seed mass and their removal from the heat treatment area, thus ensuring a maximum reduction in the heat treatment time, and therefore in the favorable conditions for oxidation of fatty acids.

Semințele de struguri reprezintă materia primă din care ulterior este extras uleiul vegetal. Una dintre problemele stringente ale proceselor de uscare a produselor vegetale umede constituie durata mare de tratare termică a lor, care duce la creșterea consumului de energie și micșorarea indicilor de calitate. Problema dată se acutizează în cazul uscării semințelor, care sunt bogate în acizi grași, receptivi la procesele de oxidare. Pentru semințe, inclusiv de struguri, este benefică uscarea în strat suspendat cu aplicarea microundelor. Aplicarea curenților cu frecvență supra înaltă intensifică esențial procesul de uscare, asigurând o calitate superioară semințelor. Această metodă permite selectarea automată a semințelor deja uscate din masa totală de semințe și înlăturarea lor din zona de prelucrare termică, reducând la maximum durata de tratare termică și a condițiilor favorabile de oxidare a acizilor grași.

Cuvinte-cheie
grape seeds, drying, process, suspended layer, aerodynamic properties, Installation,

seminţe de struguri, uscare, proces, strat suspendat, proprietăți aerodinamice, instalaţie