Medii de reactivare a microorganismelor liofilizate în baza extracte de origine cianobacteriană şi nanoparticulelor de fier
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
643 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-06-22 23:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.22 (67)
Microbiologie generală (133)
SM ISO690:2012
SÎRBU, Tamara, MOLDOVAN, Cristina, ŢURCAN, Olga, BURŢEVA, Svetlana, BÎRSA, Maxim. Medii de reactivare a microorganismelor liofilizate în baza extracte de origine cianobacteriană şi nanoparticulelor de fier. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: consacrată jubileului "90 de ani ai Facultăţii Biologie şi Chimie", 21-22 martie 2020, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2020, Vol.1, pp. 201-209. ISBN 978-9975-76-307-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Vol.1, 2020
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
Chişinău, Moldova, 21-22 martie 2020

Medii de reactivare a microorganismelor liofilizate în baza extracte de origine cianobacteriană şi nanoparticulelor de fier

CZU: 579.22

Pag. 201-209

Sîrbu Tamara, Moldovan Cristina, Ţurcan Olga, Burţeva Svetlana, Bîrsa Maxim
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 17 iulie 2020


Rezumat

Studiul privitor la utilizarea principiilor de origine cianobacteriană (extract etanolic 50% şi PSS), cât şi soluţiile de NP de Fe2O3 şi Fe(0) utilizate în calitate de rehidratanţi la reactivarea tulpinilor liofilizate de microorganisme au demonstrat că, pot stimula nesemnificativ viabilitatea tulpinii  Streptomyces sp. 205 (faţă de proba martor (H2O distilată)) sau diminua  viabilitatea  tulpinii Penicillium sp. 11. Stimularea viabilităţii tulpinii  Streptomyces sp. 205 (faţă de proba martor) rehidratată depinde în cazul NP de natura substanţei, iar în cazul principiilor de origine cianobacteriană – de concentraţia aplicată a substanţelor studiate.

Use of the substances of cyanobacterial origin (50% ethanolic extract and polysaccharides), as well as the nanoparticles solutions of Fe2O3 and Fe (0) for reactivation of the lyophilized strains of microorganisms showed that, they can significantly stimulate the viability of the strain Streptomyces sp. 205 (in comparison with control sample (distilled H2O)) or decrease the viability of the Penicillium sp. 11. Stimulation of viability of Streptomyces sp. 205 (in comparison with control sample) depends on the nature of nanoparticles, and on the substance of cyanobacterial origin - on the applied concentration of the studied substances.

Cuvinte-cheie
liofilizare, rehidratare, extract etanolic, polisaharide sulfatate, micromicete, Streptomicete, stimulare, viabilitate,

lyophilization, rehydration, ethanolic extract, sulfated polysaccharides, Micromycetes, Streptomycetes, stimulation, viability