Elaborarea procedeelor pentru liofilizarea şi păstrarea microorganismelor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
633 17
Ultima descărcare din IBN:
2022-12-21 19:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.22 (67)
Microbiologie generală (133)
SM ISO690:2012
SÎRBU, Tamara, MOLDOVAN, Cristina, ŢURCAN, Olga, BURŢEVA, Svetlana, BÎRSA, Maxim. Elaborarea procedeelor pentru liofilizarea şi păstrarea microorganismelor. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: consacrată jubileului "90 de ani ai Facultăţii Biologie şi Chimie", 21-22 martie 2020, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2020, Vol.1, pp. 192-200. ISBN 978-9975-76-307-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Vol.1, 2020
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
Chişinău, Moldova, 21-22 martie 2020

Elaborarea procedeelor pentru liofilizarea şi păstrarea microorganismelor

CZU: 579.22

Pag. 192-200

Sîrbu Tamara, Moldovan Cristina, Ţurcan Olga, Burţeva Svetlana, Bîrsa Maxim
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 17 iulie 2020


Rezumat

Viabilitatea microorganismelor după liofilizare depinde de mai mulţi factor, unul dintre care este mediul de protecţie. În acest studiu în calitate de lioprotectanţi, la liofilizarea tulpinilor Penicillium sp. 11 şi Streptomyces sp. 205, au fost utilizate nanoparticulele (NP) de fier (Fe3O4, Fe(0)) şi substanţele de origine cianobacteriană: extractul etanolic 50% şi polizaharidele sulfatate (PSS). S- a demonstrat că, NP de fier  pot diminua sau menţine viabilitatea tulpinilor la nivelul martorului, iar substanţele de origine cianobacteriană pot acţiona inhibitor (Penicillium sp. 11) sau stimulator (sporeşte viabilitatea tulpinii Streptomyces sp 205 cu 17-19% faţă de martor).

The viability of microorganisms after lyophilization depends on several factors, one of which is the protective medium. In this study as lyoprotectants for lyophilization of Penicillium sp. 11 and Streptomyces sp. 205, served: the iron nanoparticles (NPs) – (Fe3O4, Fe (0)) and the substances of cyanobacterial origin, 50% ethanolic extract and sulphated polysaccharides (PSS). It has been shown that iron NPs can diminish or maintain the viability of strains at level of control sample, and substances of cyanobacterial origin can act as inhibitors (Penicillium sp. 11) or stimulants (increases the viability of the Streptomyces sp. 205 strain by 17-19% in comparison with control).

Cuvinte-cheie
micromicete, ctreptomicete, liofilizare, lioprotectanţi, viabilitatea microorganismelor, nanoparticule, polisaharide sulfatate, extract etanolic,

Micromycetes, Streptomycetes, lyophilization, lioprotectant, viability of microorganisms, nanoparticles, sulfated polysaccharides, ethanolic extract