Determinarea factorilor care contribuie la comiterea infracţiunii de reţinere sau arestare ilegală
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1307 17
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-30 20:54
SM ISO690:2012
SORBALA, Mihai. Determinarea factorilor care contribuie la comiterea infracţiunii de reţinere sau arestare ilegală. In: Știinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor și tradiţiilor europene, 16 octombrie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, 2017, pp. 119-124. ISBN 978-9975-124-64-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Știinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor și tradiţiilor europene 2017
Conferința "Știinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor și tradiţiilor europene"
Chișinău, Moldova, 16 octombrie 2015

Determinarea factorilor care contribuie la comiterea infracţiunii de reţinere sau arestare ilegală


Pag. 119-124

Sorbala Mihai
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2018


Rezumat

La propagation des faits de commettre des infractions de detention ou d’arrestation illegale est liee aux interets corporatifs des organs de la loi, au faible niveau de professionnalisme des agents d’execution judiciaires, de multiples difficultes dans le processus de realisation du controle du respect de la loi pour realiser l’acte de detention ou d’arrestation, et l’imperfection des regles de procedure penale qui regissent les specificites de ces mesures de contrainte. L’inapplicabilite de la regle de droit soumise a notre recherche scientifique (l’art. 308 du Code Penal de la Republique de Moldova), et la latence elevee est determinee du fait que la plupart des cas de la violations de la legalite dans l’application des mesures coercitives de procedure penale, les personnes qui ont une partie du blame a cet egard sont soumis a la responsabilite disciplinaire.

Răspindirea faptelor de comitere a infracţiunilor de reţinere sau arestare ilegală este legată de interesele corporative ale organelor de drept, de nivelul redus de profesionalism a colaboratorilor organelor judiciare, de multiple dificultăţi in procesul realizării supravegherii asupra respectării legalităţii realizării actului de reţinere sau arestare, precum şi de imperfecţiunea normelor procesual-penale care reglementează specificul aplicării acestor măsuri de constringere. Inaplicabilitatea normei de drept supuse investigaţiei noastre ştiinţifice (art. 308 Cod penal al Republicii Moldova), precum şi nivelul inalt de latenţă este determinat de faptul că in marea majoritate a cazurilor de incălcare a legalităţii in procesul aplicării măsurilor de constringere procesual-penală, persoanele ce au o anumită vină in acest sens sunt supuse doar răspunderii disciplinare.

Cuvinte-cheie
drepturile şi libertaţile persoanelor,

justiţie, interesele justiţiei, organ de drept, sistem de drept, organ de urmărire penală, proces penal