Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1090 8 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-11-29 00:08 |
SM ISO690:2012 CHISELIŢA, Natalia, USATÎI, Agafia, MOLODOI, Elena, EFREMOVA, Nadejda, BEJENARU (FULGA), Ludmila, BORISOVA, Tamara. Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20
. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2013, nr. 6(66), pp. 49-53. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 6(66) / 2013 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
Pag. 49-53 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În acest studiu sunt reflectate rezultatele optimizării mediului de cultivare pentru Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 în vederea sporirii conţinutului de β-glucani. Evidenţierea ingredientelor mediului de cultivare cu efect stimulator (cum ar fi sursa de carbon şi acetatul de zinc) a fost efectuată aplicând algoritmul Yates. Concentraţiile componentelor mediului de cultură optimizat sunt, g L-1: zaharoză – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; acetat de zinc – 0,00816; autolizat de drojdii – 10 ml. Mediul optimizat utilizat pentru cultivarea tul-pinii de drojdie se caracterizează prin obţinerea a 29,47±0,52% β-glucani în biomasa uscată, sau cu 31,8% mai mult decât mediul iniţial. |
||||||
Cuvinte-cheie Saccharomyces cerevisiae, β-glucani, medii de cultură, optimizare |
||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Chiseliţa, N.N.</dc:creator> <dc:creator>Usatîi, A.S.</dc:creator> <dc:creator>Molodoi, E.V.</dc:creator> <dc:creator>Efremova, N.V.</dc:creator> <dc:creator>Bejenaru (Fulga), L.V.</dc:creator> <dc:creator>Borisova, T.A.</dc:creator> <dc:date>2013-10-31</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'>În acest studiu sunt reflectate rezultatele optimizării mediului de cultivare pentru Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 în vederea sporirii conţinutului de β-glucani. Evidenţierea ingredientelor mediului de cultivare cu efect stimulator (cum ar fi sursa de carbon şi acetatul de zinc) a fost efectuată aplicând algoritmul Yates. Concentraţiile componentelor mediului de cultură optimizat sunt, g L-1: zaharoză – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; acetat de zinc – 0,00816; autolizat de drojdii – 10 ml. Mediul optimizat utilizat pentru cultivarea tul-pinii de drojdie se caracterizează prin obţinerea a 29,47±0,52% β-glucani în biomasa uscată, sau cu 31,8% mai mult decât mediul iniţial.</dc:description> <dc:description xml:lang='en'>This paper contains results of optimization of culture medium for Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 with aim to increase β-glucans content. The selection of components of culture medium (carbon sources, zinc acetate) with sti-mulatory effect was carried out by applying the Yates algorithm. Concentrations of optimized culture medium compo-nents g L-1: saccharose – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; zinc acetate – 0,00816; yeast autolysate – 10 ml. Optimized medium used for cultivation of yeast strain is characterized by obtaining 29,47 ± 0.52% β-glucans per dry biomass or 31,8% more than the original medium.</dc:description> <dc:source>Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) 66 (6) 49-53</dc:source> <dc:subject>Saccharomyces cerevisiae</dc:subject> <dc:subject>β-glucani</dc:subject> <dc:subject>medii de cultură</dc:subject> <dc:subject>optimizare</dc:subject> <dc:title>Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 </dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>