Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1089 8 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-11-29 00:08 |
SM ISO690:2012 CHISELIŢA, Natalia, USATÎI, Agafia, MOLODOI, Elena, EFREMOVA, Nadejda, BEJENARU (FULGA), Ludmila, BORISOVA, Tamara. Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20
. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2013, nr. 6(66), pp. 49-53. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 6(66) / 2013 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
Pag. 49-53 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În acest studiu sunt reflectate rezultatele optimizării mediului de cultivare pentru Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 în vederea sporirii conţinutului de β-glucani. Evidenţierea ingredientelor mediului de cultivare cu efect stimulator (cum ar fi sursa de carbon şi acetatul de zinc) a fost efectuată aplicând algoritmul Yates. Concentraţiile componentelor mediului de cultură optimizat sunt, g L-1: zaharoză – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; acetat de zinc – 0,00816; autolizat de drojdii – 10 ml. Mediul optimizat utilizat pentru cultivarea tul-pinii de drojdie se caracterizează prin obţinerea a 29,47±0,52% β-glucani în biomasa uscată, sau cu 31,8% mai mult decât mediul iniţial. |
||||||
Cuvinte-cheie Saccharomyces cerevisiae, β-glucani, medii de cultură, optimizare |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Chiseliţa, N.N.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Usatîi, A.S.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Molodoi, E.V.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Efremova, N.V.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bejenaru (Fulga), L.V.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Borisova, T.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 </title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2013</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1814-3237</relatedIdentifier> <subjects> <subject>Saccharomyces cerevisiae</subject> <subject>β-glucani</subject> <subject>medii de cultură</subject> <subject>optimizare</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2013-10-31</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'>În acest studiu sunt reflectate rezultatele optimizării mediului de cultivare pentru Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 în vederea sporirii conţinutului de β-glucani. Evidenţierea ingredientelor mediului de cultivare cu efect stimulator (cum ar fi sursa de carbon şi acetatul de zinc) a fost efectuată aplicând algoritmul Yates. Concentraţiile componentelor mediului de cultură optimizat sunt, g L-1: zaharoză – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; acetat de zinc – 0,00816; autolizat de drojdii – 10 ml. Mediul optimizat utilizat pentru cultivarea tul-pinii de drojdie se caracterizează prin obţinerea a 29,47±0,52% β-glucani în biomasa uscată, sau cu 31,8% mai mult decât mediul iniţial.</description> <description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'>This paper contains results of optimization of culture medium for Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 with aim to increase β-glucans content. The selection of components of culture medium (carbon sources, zinc acetate) with sti-mulatory effect was carried out by applying the Yates algorithm. Concentrations of optimized culture medium compo-nents g L-1: saccharose – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; zinc acetate – 0,00816; yeast autolysate – 10 ml. Optimized medium used for cultivation of yeast strain is characterized by obtaining 29,47 ± 0.52% β-glucans per dry biomass or 31,8% more than the original medium.</description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>