Efectul parametrilor tehnologici asupra stabilităţii antocienilor din fructe de pădure
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
65 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-16 20:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664:634.71+543.54:547.973 (1)
Producerea și consevarea alimentelor solide (302)
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (131)
Metode fizico-chimice de analiză (altele decât metodele optice) (60)
Chimie organică (489)
SM ISO690:2012
BULGARU, Viorica, SMEREA, Olga, GUREV, Angela, GHENDOV-MOŞANU, Aliona. Efectul parametrilor tehnologici asupra stabilităţii antocienilor din fructe de pădure . In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 15 decembrie 2023, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2023, pp. 116-121. ISBN 978-9975-88-123-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2023
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice"
Cahul, Moldova, 15 decembrie 2023

Efectul parametrilor tehnologici asupra stabilităţii antocienilor din fructe de pădure

The effect of technological parameters on the stability of anthocyans from forest fruits

CZU: 664:634.71+543.54:547.973

Pag. 116-121

Bulgaru Viorica, Smerea Olga, Gurev Angela, Ghendov-Moşanu Aliona
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 7 mai 2024


Rezumat

În ultimii ani a crescut interesul faţă de utilizarea coloranţilor naturali în diferite ramuri ale industriei, în special în industria alimentră, având în vedere aspectele dăunătoare (grad de toxicitate ridicat, precum şi afecţiuni ale sănătăţii consumatorilor) ale aditivilor de sinteză. Rezultatele cercetărilor în domeniu au demonstrate că coloranţii naturali sunt apreciaţi datorită proprietăţilor antioxidante, biodisponibilităţii, efecte benefice asupra sănătăţii. De asemenea, un factor important îl au diversitatea de materii prime vegetale (plantele, semințele, fructele și legumele) din care se pot obţine coloranţii naturali, accent fiind pus pe materii prime secundare, precum şi metodele tehnologice de obţinere prietenoase mediului înconjurător. Acest articol rezumă problema actuală privind înlocuirea coloranţilor sintetici cu cei naturali, prin prezentarea strategiilor fezabile (proprietăţi, metode de extragere, factori de influenţă a calităţii, procese de stabilizare şi metode de păstrare) care vor contribui la utilizarea coloranţilor naturali, în particular a antocianelor obţinuţi din fructe de pădure (afine, coacăză, josta, fragi, etc.).

In recent years, there has been increased interest in the use of natural dyes in various branches of industry, especially in the food industry, considering the harmful aspects (high degree of toxicity, as well as consumer health disorders) of synthetic additives. The results of research in the field have shown that natural dyes are appreciated due to their antioxidant properties, bioavailability, beneficial effects on health. Also, an important factor is the diversity of plant raw materials (plants, seeds, fruits and vegetables) from which natural dyes can be obtained, with emphasis also being placed on secondary raw materials, as well as environmentally friendly technological methods of production. This present article summarizes the current issue regarding the replacement of synthetic dyes by natural ones by presenting the feasible strategies (properties, extraction methods, quality influencing factors, stabilization processes and preservation methods) that will contribute to the use of natural dyes, in particular of anthocyanins obtained from forest fruits (blueberries, currants, josta, strawberries, etc.).

Cuvinte-cheie
coloranţi de sinteză, coloranţi naturali, metode de extracție, pH, temperatură,

extraction methods, natural dyes, pH, synthetic dyes, temperature