Articolul precedent |
Articolul urmator |
67 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-06-16 20:51 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
664:634.71+543.54:547.973 (1) |
Producerea și consevarea alimentelor solide (302) |
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (131) |
Metode fizico-chimice de analiză (altele decât metodele optice) (60) |
Chimie organică (489) |
SM ISO690:2012 BULGARU, Viorica, SMEREA, Olga, GUREV, Angela, GHENDOV-MOŞANU, Aliona. Efectul parametrilor tehnologici asupra stabilităţii antocienilor din fructe de pădure . In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 15 decembrie 2023, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2023, pp. 116-121. ISBN 978-9975-88-123-4. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2023 | ||||||
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice" Cahul, Moldova, 15 decembrie 2023 | ||||||
|
||||||
CZU: 664:634.71+543.54:547.973 | ||||||
Pag. 116-121 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În ultimii ani a crescut interesul faţă de utilizarea coloranţilor naturali în diferite ramuri ale industriei, în special în industria alimentră, având în vedere aspectele dăunătoare (grad de toxicitate ridicat, precum şi afecţiuni ale sănătăţii consumatorilor) ale aditivilor de sinteză. Rezultatele cercetărilor în domeniu au demonstrate că coloranţii naturali sunt apreciaţi datorită proprietăţilor antioxidante, biodisponibilităţii, efecte benefice asupra sănătăţii. De asemenea, un factor important îl au diversitatea de materii prime vegetale (plantele, semințele, fructele și legumele) din care se pot obţine coloranţii naturali, accent fiind pus pe materii prime secundare, precum şi metodele tehnologice de obţinere prietenoase mediului înconjurător. Acest articol rezumă problema actuală privind înlocuirea coloranţilor sintetici cu cei naturali, prin prezentarea strategiilor fezabile (proprietăţi, metode de extragere, factori de influenţă a calităţii, procese de stabilizare şi metode de păstrare) care vor contribui la utilizarea coloranţilor naturali, în particular a antocianelor obţinuţi din fructe de pădure (afine, coacăză, josta, fragi, etc.). |
||||||
Cuvinte-cheie coloranţi de sinteză, coloranţi naturali, metode de extracție, pH, temperatură, extraction methods, natural dyes, pH, synthetic dyes, temperature |
||||||
|
Crossref XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'> <head> <doi_batch_id>ibn-203391</doi_batch_id> <timestamp>1719661617</timestamp> <depositor> <depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name> <email_address>[email protected]</email_address> </depositor> </head> <body> <collection> <collection_metadata> <full_title>Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice</full_title> </collection_metadata> <collection_issue> <publication_date media_type='print'> <year>2023</year> </publication_date> <isbn>978-9975-88-123-4</isbn> </collection_issue> <collection_article publication_type='full_text'><titles> <title>Efectul parametrilor tehnologici asupra stabilităţii antocienilor din fructe de pădure </title> </titles> <contributors> <person_name sequence='first' contributor_role='author'> <given_name>Viorica</given_name> <surname>Bulgaru</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Olga</given_name> <surname>Smerea</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Angela</given_name> <surname>Gurev</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Aliona</given_name> <surname>Ghendov-Moşanu</surname> </person_name> </contributors> <publication_date media_type='print'> <year>2023</year> </publication_date> <pages> <first_page>116</first_page> <last_page>121</last_page> </pages> </collection_article> </collection> </body> </doi_batch>