Cercetări fenologice la cultura agrișului și a speciilor înrudite în condițiile Republicii Moldova
Închide
120 0
SM ISO690:2012
SAVA, Parascovia. Cercetări fenologice la cultura agrișului și a speciilor înrudite în condițiile Republicii Moldova. In: Realizări stiinţifice în horticultură, oenologie şi tehnologii alimentare, 2020, pp. 297-304.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări stiinţifice în horticultură, oenologie şi tehnologii alimentare
2020

Cercetări fenologice la cultura agrișului și a speciilor înrudite în condițiile Republicii Moldova


Pag. 297-304

Sava Parascovia
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 13 noiembrie 2023


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor efectuate în decursul anilor 1995-2015 cu privire la stabilirea perioadelor de evoluţie a fazelor fenologice de dezvoltare a soiurilor de agriș, importate în Republica Moldova. Conform rezultatelor obținute la soiurile de agriș studiate, s-a constatat că perioada și durata fazelor fenologice de dezvoltare a plantelor au variat sub infl uența noilor condiții de cultivare, precum și a condițiilor climatice ale fi ecărui an de cercetări. Astfel, începutul perioadei de dezmugurire la agriș a variat între 28.02.-06.04, de înfl orire - între 01.04-03.05, iar de maturarea fructelor - între 12.06-12.07. Perioada de la începutul desfacerii mugurilor și până la înfl orire la agriș a variat între 21–41 zile, la coacăzul negru-între 25-34 zile, iar la Josta-între 29–32 zile, cu o durată medie de 30-31 zile. Durata formării fructelor de agriș de la înfl orire şi până la maturarea lor variază între 55–92 zile, la coacăzul negru-între 77-83 zile, iar la Josta-între 74 – 85 zile. Fazele fenologice de dezvoltare ale speciilor înrudite (agriș, coacăz negru și Josta) se desfășoară în perioada de 12.03–25.03 (dezmugurirea), 10.04–26.04 (înfl orirea) 26.06–18.07 (maturarea fructelor).

The paper presents the results of researches conducted during the years 1995-2015 on establishing the development periods of the phenological phases of introduced gooseberry varieties in the Republic of Moldova. According to the results obtained for the studied gooseberry varieties, it was found that the period and duration of the phenological phases of plant development varied under the infl uence of the new cultivation conditions and climatic conditions of each study year, so the beginning of the gooseberry budding period varied between 28.02.-06.04, flowering - between 01.04-03.05, and fruit ripening - between 12.06-12.07. The period from the beginning of bud opening to flowering of gooseberry varied between 21–41 days, of blackcurrant between 25-34 days, and of Josta between 29–32 days, with an average duration of 30-31 days. Th e duration of gooseberry fruits formation from flowering to ripening varies between 55–92 days, of blackcurrants between 77-83 days, and of Josta between 74-85 days. The phenological phases of development of related species (gooseberry, blackcurrant and Josta) take place between 12.03–25.03 (budding), 10.04–26.04 (fl owering) and 26.06–18.07 (fruit ripening).

Cuvinte-cheie
soiuri, agriș, Coacăz negru, Josta, faze fenologice,

varieties, Gooseberry, blackcurrant, josta, phenological phases

Domenii științifice:
Alte contribuții (capitole, secțiuni ale cărții / culegerii) disponibile în IBN
Realizări recente în horticultură, oenologie şi tehnologii alimentare
3-13
Diversitatea însușirilor calitative și cantitative ale genotipurilor de perspectivă în ameliorarea sortimentului viței de vie
14-19
Evaluarea potenţialului agrobiologic şi oenologic al unor fenotipuri la soiurile autohtone de viţă de vie, omologate în RM, anii 2008-201820-29
Soiul de struguri pentru masă MOLDOVA – perla patrimoniului viticulturii naţionale (istoria, agrobiologia, agrotehnica şi protecţia contra bolilor şi dăunătorilor)30-41
Potenţialul pedoecologic pentru producerea vinurilor cu IGP „Valul lui Traian”
42-50
Productivitatea viței de vie de soiul Bianca în dependență de condițiile de creștere în regiunea Codrilor Republicii Moldova
51-57
Metode raţionale de întinerire a viilor îmbătrânite prin reconstrucţia scheletului şi proiectarea diferitor forme ale butucului (inclusiv ai celor de talie mică şi medie) cu aplicarea metodelor de tăiere special58-65
Stabilirea afinităţii de altoire a unor soiuri autohtone de viţă de vie Vitis Vinifera, pe diferite soiuri de portaltoi66-72
Răspândirea îngălbenirii aurii în plantaţiile viticole din Republica Moldova. Recomandări privind combaterea cicadelor Scaphoideus titanus şi Hyalesthes obsoletus (a vectorilor transmiţători de fitoplazme)73-80
Recomandări privind combaterea putregaiului cenuşiu în procesul forţării şi călirii butaşilor altoiţi81-87
Noi abordări privind combaterea moliei viţei de vie - Lobesia botrana Den et Schiff în condiţiile Republicii Moldova88-94
Eficacitatea unor produse noi contra făinării viţei de vie în anii de cercetare 2015-201895-101
Eficacitatea erbicidului Beloukha, EC - erbicid (desicant) neselectiv de contact pe bază de acid pelargonic, 680 g/l) în combaterea buruienilor mono- şi dicotiledonate anuale şi perene, şi la plivitul lăstarilor de pe tulpina viţei-de-vie102-106
Болезни усыхания рукавов винограда в Молдове. Эска винограда107-113
Necesitatea modernizării spalierului la cultivarea viţei de vie a soiurilor pentru vin114-121
Elaborarea tehnologiei de producere a vinurilor spumante albe în baza soiurilor Viorica şi Floricica122-130
Studiul compoziţiei fizico-chimice a cupajelor de vinuri pentru spumante albe în baza soiurilor Viorica şi Floricica131-138
Optimizarea componenţei cupajelor pentru vinuri spumante albe în baza utilizării vinurilor din soiurile de struguri Viorica şi Floricica139-148
Influenţa diferitor portaltoaie asupra indicilor fizico-chimici şi organoleptici ai vinurilor spumante albe149-154
Studiul comparativ al diferitor metode de identificare taxonomică a tulpinilor de levuri izolate din centrul vitivinicol ”Purcari”155-160
Aprecierea comparativă a tulpinilor de levuri autohtone şi influenţa lor asupra indicilor fizico-chimici ai vinurilor albe și roșii seci161-166
Determinarea conţinutului unor amine biogene în vinurile moldoveneşti167-171
Identificarea glicerolului sintetic în vinuri172-176
Identificarea şi cuantificarea lizozimei în vinuri177-181
Activitatea de standardizare în domeniul vitivinicol şi al băuturilor alcoolice182-186
Eficienţa reglementării domeniului vitivinicol şi al băuturilor alcoolice ca urmare a armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană187-191
Profilul antocianic și caracteristicile spectrometrice ale vinurilor roșii produse în aria delimitată pentru indicația geografică protejată „Codru”
192-198
Compoziția fizico-chimică a vinurilor roșii seci, produse în aria delimitată pentru indicația geografică protejată „Codru”
199-205
Potenţialul distilatelor de vin învechite obţinute din soiuri roşii de struguri tehnici
206-210
Aspectul economic al dezvoltării pomiculturii, orientate spre producție durabilă211-216
Eficienţa economică a producerii cireşelor, vişinelor şi caiselor
217-220
Elaborarea sistemului de tăiere a pomilor de măr
221-224
Caracteristica fitometrică şi productivitatea pomilor unor soiuri de măr altoiţi pe portaltoiul M-9 în dependenţă de sistemul de tăiere în perioada de rod225-233
Creşterea şi productivitatea pomilor unor soiuri de păr altoiţi pe portaltoiul BA-29, în funcţie de sistemul de tăiere în perioada de rod234-242
Biologia florală şi compatibilitatea caisului în condiţiile Republicii Moldova
243-247
Acţiunea fertilizării foliare asupra productivităţii şi calităţii fructelor la prun248-253
Componenţa speciilor şi controlul buruienilor prin alternarea diferitor metode de lucrare şi întreţinere a solului în livezi254-259
Studierea amestecului de erbicide pentru controlul buruienilor în livezi260-265
Majorarea sortimentului de clone devirozate a speciilor pomicole
266-279
Cercetări privind diversificarea sortimentului de cais pentru condiţiile Republicii Moldova
280-284
Soiuri noi de prun autohton şi de selecţie internaţională, omologate în Republica Moldova285-290
Dezvoltarea și fructificarea unor soiuri de cătină albă în Republica Moldova
291-296
Comportarea unor soiuri de lonicera în condițiile Republicii Moldova
305-310
Aprecierea dezvoltării unor soiuri de mur în condiţiile Republicii Moldova
311-316
Metode actuale de cultură a coacăzului negru317-320
Aprecierea dezvoltării unor soiuri de zmeur în condiţiile Republicii Moldova
321-326
Фунгицид Teldor 500 SC в борьбе c плодовой гнилью в насаждениях черешни327-329
Producerea cartofului ecologic extratimpuriu în solaria
330-335
Evaluarea soiurilor de tomate tip cireașă (cherry)
336-341
Unde a dispărutut gustul tomatelor de altădată?
342-347
Selectarea combinațiilor altoi-portaltoi și influiența lor asupra productivității și calității frucelor de tomate348-354
Aspecte științifice și practice privind utilizarea extrudatelor culturilor cerealiere în tehnologia obținerii produselor alimentare profilactic-curative355-360
Utilizarea CO2-şrotului din deşeuri de tomate la fabricarea pâinii din făină de grâu de calitate superioară361-365
Produse de panificaţie pentru o alimentaţie sănătoasă
366-370
Tehnologia de fabricare a umpluturilor termostabile în baza sistemelor de stabilizare
371-377
Sosuri pentru o alimentaţie sănătoasă, cu valoare nutritivă şi biologică sporită, din materii prime cultivate în Republica Moldova378-383
Elaborarea tehnologiilor maionezelor cu valoare caloric redusă, bogate în acizi graşi omega-3
384-388
Elaborarea fluxului tehnologic de obţinere a laptelui de capră pentru consum389-394
Studiu de fezabilitate economică a fabricării brânzei din lapte de capră cu aplicarea culturii starter autohtonă

CZU: :338.31

395-400
Îmbunătăţirea calităţii produselor din lapte de capră401-406
Zerul: problema utilizării şi perspectiva prelucrării407-413
Elaborarea fluxului tehnologic de producere a semifabricatelor din carne tocată de ovine414-419
Indicii de calitate a semifabricatelor din carne tocată de ovine420-425
Влияние технологических параметров на качество яблочного сока-полуфабриката (Часть 1)
426-433
Activitatea apei în fructele uscate. Influenţa diferitor factori

CZU: 664.854

434-439
Compararea diferitor regimuri de uscare a perelor deshidratate prin osmoză, utilizând convecţia şi radiaţia infraroşie440-445