120 0 |
SM ISO690:2012 SAVA, Parascovia. Cercetări fenologice la cultura agrișului și a speciilor înrudite în condițiile Republicii Moldova. In: Realizări stiinţifice în horticultură, oenologie şi tehnologii alimentare, 2020, pp. 297-304. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Realizări stiinţifice în horticultură, oenologie şi tehnologii alimentare | ||||||
2020 | ||||||
|
||||||
Pag. 297-304 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor efectuate în decursul anilor 1995-2015 cu privire la stabilirea perioadelor de evoluţie a fazelor fenologice de dezvoltare a soiurilor de agriș, importate în Republica Moldova. Conform rezultatelor obținute la soiurile de agriș studiate, s-a constatat că perioada și durata fazelor fenologice de dezvoltare a plantelor au variat sub infl uența noilor condiții de cultivare, precum și a condițiilor climatice ale fi ecărui an de cercetări. Astfel, începutul perioadei de dezmugurire la agriș a variat între 28.02.-06.04, de înfl orire - între 01.04-03.05, iar de maturarea fructelor - între 12.06-12.07. Perioada de la începutul desfacerii mugurilor și până la înfl orire la agriș a variat între 21–41 zile, la coacăzul negru-între 25-34 zile, iar la Josta-între 29–32 zile, cu o durată medie de 30-31 zile. Durata formării fructelor de agriș de la înfl orire şi până la maturarea lor variază între 55–92 zile, la coacăzul negru-între 77-83 zile, iar la Josta-între 74 – 85 zile. Fazele fenologice de dezvoltare ale speciilor înrudite (agriș, coacăz negru și Josta) se desfășoară în perioada de 12.03–25.03 (dezmugurirea), 10.04–26.04 (înfl orirea) 26.06–18.07 (maturarea fructelor). |
||||||
Cuvinte-cheie soiuri, agriș, Coacăz negru, Josta, faze fenologice, varieties, Gooseberry, blackcurrant, josta, phenological phases |
||||||
|