Modele de creare a întreprinderilor de tipul spin-off în susținerea transferului tehnologic și valorificării cunoștințelor
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1058 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-03 19:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
001.895:334.012.63/.64(478) (3)
Metodologia generală. Metode științifice și tehnice de cercetare. Analiza și sinteza științifică (1149)
Forme de organizare și cooperare în activitatea economică (979)
SM ISO690:2012
MAIER, Lidia. Modele de creare a întreprinderilor de tipul spin-off în susținerea transferului tehnologic și valorificării cunoștințelor. In: Vector European, 2016, nr. 3, pp. 20-28. ISSN 2345-1106.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Vector European
Numărul 3 / 2016 / ISSN 2345-1106 /ISSNe 2587-358X

Modele de creare a întreprinderilor de tipul spin-off în susținerea transferului tehnologic și valorificării cunoștințelor
CZU: 001.895:334.012.63/.64(478)
JEL: G0; O3; O31; I2; M2; F63; P31; P42

Pag. 20-28

Maier Lidia
 
Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 27 decembrie 2016


Rezumat

În articol autorul a abordat o temă mai puțin studiată în Republica Moldova – cea a creării întreprinderilor de tipul spin-off, care sunt un nou model de afaceri, înființate pe baza unui rezultat obținut dintr-un proiect de cercetare al unei organizații științifice de drept public. Spin-off-urile sunt din ce în ce mai vizibile pe plan internațional ca fiind un mecanism important pentru comercializarea cunoștințelor, crearea de întreprinderi inovative, și, prin urmare, formează un element central în contribuția generală a mediului academic/universitar la dezvoltarea tehnologică și creșterea economică. Totodată crearea acestor întreprinderi este un răspuns la problema bine cunoscută în Europa, legată de rata scăzută a creării de întreprinderi, de rata ridicată a închiderilor și de creșterea redusă a întreprinderilor. Autorul a prezentat o privire de ansamblu despre faptul, ce sunt întreprinderile de tipul spin-off, câteva modele de creare a acestor întreprinderi și a trasat câteva concluzii generale despre măsurile necesare în abordarea acestui subiect.

In the article the author presents a subject less studied in Moldova - the creation of spin-off enterprises, which is a new business model, established on the basis of results obtained from a research project of a research organization governed by public law. Spin-offs are becoming more visible internationally as an important mechanism for commercialization of knowledge, creation of innovative enterprises, and, therefore, form a central element in the overall contribution of academia / university technological development and the economical growth. However, the creation of such enterprises is an answer to a problem well known in Europe, related to the low rate of business creation, the high rate of closures and reduced growth businesses. The author presented a few models for creating spin-off enterprises and outlined some general conclusions about the necessary steps to address this issue.

Cuvinte-cheie
economie, inovaţie, cercetare, Întreprindere, ÎMM,

comercializare a cunoștințelor, spin-off