Rolul rețetarului în cadrul lucrărilor practice și de laborator pentru eficientizarea procesului instructiv-educativ
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
52 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
37.091 (507)
Organizarea instruirii (560)
SM ISO690:2012
SLĂNINĂ, Adela. Rolul rețetarului în cadrul lucrărilor practice și de laborator pentru eficientizarea procesului instructiv-educativ. In: Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională, 2024, nr. 1-2(143-144), pp. 100-104. ISSN 1810-6455. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10719502
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională
Numărul 1-2(143-144) / 2024 / ISSN 1810-6455

Rolul rețetarului în cadrul lucrărilor practice și de laborator pentru eficientizarea procesului instructiv-educativ

The Role of Recipe Collections in Practical and Laboratory Tasks as a Means to Ensure Efficient Instruction and Education

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10719502
CZU: 37.091

Pag. 100-104

Slănină Adela
 
Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM
 
 
Disponibil în IBN: 14 mai 2024


Rezumat

În articolul dat am elucidat aspecte ce țin de câteva repere teoretice și practice cu privire la lecția de laborator, care are specificul său, deosebindu-se de celelalte forme de activitate. Totodată, ea este diversificată metodic, iar profesorul poate utiliza un diapazon larg de metode de predare. O lecție de laborator începe cu cuvântul introductiv al profesorului, prin care acesta explică importanța lecției, obiectivele activității, structura, conținutul și succesiunea executării lucrării și prezentării ei, metodele aplicate, oferă instrucțiuni amănunțite cu privire la cerințele care trebuie respectate pentru efectuarea corectă a lucrării, demonstrând anumite exemple. Un alt aspect foarte important ține de faptul că în cadrul lucrărilor practice și de laborator este folosit rețetarul – principalul document normativ utilizat pentru a determina necesitatea și consumul de materii prime, randamentul semipreparatelor și gramajul produselor finite.

In this article we have elucidated some theoretical and practical aspects concerning the practical and laboratory lesson, which has its own specifics, differing from other forms of activity. It is methodically diversified, and the teacher can use various methods. A laboratory lesson starts with the teacher’s introduction, in which he explains the importance of the lesson, the objectives of the activity, the structure, content, and sequence of the execution of the work, its presentation, the methods used in the lesson, and then gives detailed instructions with requirements to be met in carrying out the work correctly, often demonstrating examples. Another very important aspect is that in practical work and laboratory work we employ a special recipe collection, the main normative document used to determine the exact nature of the tasks, the consumption of raw materials, the yield of semi-finished products and the grammage of finished products.

Cuvinte-cheie
proiect, metodă didactică, rețetar, lecţie, competenţă, laborator, aplicații practice,

project, teaching methods, recipe collection, lesson, skills, laboratory, practical applications