Dezvoltarea sectorului producției de carne de bovină
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
461 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-28 12:06
SM ISO690:2012
DONCILA, Ion, BALTAG, Grigore. Dezvoltarea sectorului producției de carne de bovină. In: Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:: analize, prognoze și strategii de atenuare a consecințelor, 23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: Institutul Național de Cercetări Economice, 2020, pp. 146-148. ISBN 978-9975-3463-3-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19: 2020
Conferința "Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:"
Chişinău, Moldova, 23 octombrie 2020

Dezvoltarea sectorului producției de carne de bovină

JEL: D0, J54, J70

Pag. 146-148

Doncila Ion, Baltag Grigore
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 decembrie 2020


Rezumat

Actualmente producția de carne în Republica Moldova nu este suficient dezvoltată pentru acoperirea consumului intern, astfel încurajând-se importul de carne și produse din carne. Aceasta este reflectată de starea economică instabilă a sectorului de bovine și cea a ramurii zootehnice autohtone din cauza nivelului redus de subvenții și gradul de atragere a investițiilor. Una dintre problemele cu impact negativ asupra dezvoltării fermei de bovine pentru carne este și factorul climateric, care influențează mediul de formare a pășunilor îndeosebi, fermele de animale care sunt întreținute în pajiști la păscut, care și așa sau micșorat din cauza schimbării statutului terenului și trecute în categoria terenului agricol destinat creșterii culturilor agricole. La această stare de lucruri se mai adaugă și efectul pandemic COVID 19 care de asemenea pune presiuni pe dezvoltarea economică a subramurii inclusiv din considerentul reducerii implicării potențialului uman ca măsură de autoizolare. Totodată, acest impact negativ ne impune pentru viitor întreprinderea măsurilor de tehnologizare astfel limitând factorului uman la participarea în procesul de producere a bovinelor pentru carne, iar în cazuri de pandemii datorită tehnologizării este posibil de minimalizat riscul asupra subramurii respective. Pandemia COVID 19 sub aspect social plasează impactul negativ asupra economiei naționale nu numai prin prisma procesului de creștere dar și de prelucrare, mai ales în mediul rural unde ar fi baza dezvoltării subramurii investigate.

Currently, meat production in the Republic of Moldova is not sufficiently developed to cover domestic consumption, thus encouraging the import of meat and meat products. This is reflected in the volatile economic situation of the cattle sector and the domestic livestock sector due to the low level of subsidies in the livestock sector and the degree of investment attractiveness. One of the problems with a negative impact on the development of the cattle farm is the climatic factor, the drought that influences the environment of pasture formation and, in particular, the animal farms that are maintained in pasture pastures which have decreased due to changing land status. and passed into the category of agricultural land intended for growing agricultural crops. To this state of affairs is added the pandemic effect of COVID 19, which also puts pressure on the economic development of the sub-branch, including in terms of reducing the involvement of human potential as a measure of self-isolation. At the same time, this negative impact requires us to undertake technological measures in the future, thus limiting the participation of the human factor in the production process of beef cattle, and in cases of pandemics due to technologicalization it is possible to minimize the risk on that sub-branch. The COVID 19 pandemic from a social point of view places the negative impact on the national economy not only in terms of the growth process but also of processing, especially in rural areas where it would be the basis for the development of the investigated sub-branch.

Cuvinte-cheie
COVID 19, bovine, producție de carne, subramură, impact, tehnologizare, proces de producere, risc,

COVID 19, Cattle, meat production, subbranch, impact, technology, production process, Risk