Dezvoltarea subsectorului de lapte de vacă în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
390 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-03 14:16
SM ISO690:2012
BALTAG, Grigore. Dezvoltarea subsectorului de lapte de vacă în Republica Moldova. In: Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:: analize, prognoze și strategii de atenuare a consecințelor, 23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: Institutul Național de Cercetări Economice, 2020, pp. 143-145. ISBN 978-9975-3463-3-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19: 2020
Conferința "Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:"
Chişinău, Moldova, 23 octombrie 2020

Dezvoltarea subsectorului de lapte de vacă în Republica Moldova

JEL: Q16, D2, D6

Pag. 143-145

Baltag Grigore
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 decembrie 2020


Rezumat

Actualmente producția laptelui a ajuns la cote reduse. Aceasta ne-o demonstrează starea economică a sectorului de bovine și cea a ramurii zootehnice autohtone. Șeptelul vacilor este în descreștere, nivelul subvențiilor în ramura zootehnică și gradul de atragere a investițiilor este redus. Pe lângă aceste probleme în ultimii ani s-a mai adăugat și cea climaterică. În ultimii ani s-a redus nivelul de precipitații, astfel cauzând daune semnificative ramurii și, îndeosebi, fermelor de animale care sunt crescute prin păscut. Randamentul pășunilor s-a micșorat din această cauză, și, totodată, s-a micșorat și suprafețele lor din cauza trecerii unor suprafețe în categoria celor de teren agricol. Acest lucru se observă în ultimul timp în mai multe localități rurale, unde la inițiativa unor consilieri se trec dintr-o categorie în alta terenurile fondului funciar al localității. Pandemia COVID 19 și mai mult a afectat subsectorul de producere a laptelui prin reducerea punctelor de colectare a laptelui și închiderea piețelor locale (sătești) în regiunile țării. În special pandemia a afectat în mare parte producătorii mici.

Currently, milk production has reached low levels. This is demonstrated by the economic situation of the cattle sector and that of the local livestock branch. The herd of cows is declining, the level of subsidies in the livestock sector and the degree of investment attraction is low. In addition to these problems, climate change has been added in recent years. In recent years, the level of rainfall has decreased, thus causing significant damage to the branch and, in particular, to livestock farms that are raised by grazing. The yield of the pastures has decreased due to this, and, at the same time, their areas have decreased due to the transfer of some areas to the category of agricultural land. This has been observed lately in several rural localities, where at the initiative of some councilors the lands of the local land fund are transferred from one category to another. The COVID 19 and more pandemic affected the milk production subsector by reducing milk collection points and closing local (village) markets in the country's regions. The pandemic in particular has largely affected small producers.

Cuvinte-cheie
producția de lapte, subsectorul de producer a laptelui, șeptelul de vaci, cantitatea medie anuală de lapte muls la o vacă, valoarea producției globale de lapt,

Milk production, milk production subsector, cow herd, average annual quantity of milk milked per cow, value of global milk production