Articolul precedent |
Articolul urmator |
460 8 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-28 12:06 |
SM ISO690:2012 DONCILA, Ion, BALTAG, Grigore. Dezvoltarea sectorului producției de carne de bovină. In: Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:: analize, prognoze și strategii de atenuare a consecințelor, 23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: Institutul Național de Cercetări Economice, 2020, pp. 146-148. ISBN 978-9975-3463-3-7. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19: 2020 | ||||||
Conferința "Implicațiile economice și sociale ale pandemiei COVID-19:" Chişinău, Moldova, 23 octombrie 2020 | ||||||
|
||||||
JEL: D0, J54, J70 | ||||||
Pag. 146-148 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Actualmente producția de carne în Republica Moldova nu este suficient dezvoltată pentru acoperirea consumului intern, astfel încurajând-se importul de carne și produse din carne. Aceasta este reflectată de starea economică instabilă a sectorului de bovine și cea a ramurii zootehnice autohtone din cauza nivelului redus de subvenții și gradul de atragere a investițiilor. Una dintre problemele cu impact negativ asupra dezvoltării fermei de bovine pentru carne este și factorul climateric, care influențează mediul de formare a pășunilor îndeosebi, fermele de animale care sunt întreținute în pajiști la păscut, care și așa sau micșorat din cauza schimbării statutului terenului și trecute în categoria terenului agricol destinat creșterii culturilor agricole. La această stare de lucruri se mai adaugă și efectul pandemic COVID 19 care de asemenea pune presiuni pe dezvoltarea economică a subramurii inclusiv din considerentul reducerii implicării potențialului uman ca măsură de autoizolare. Totodată, acest impact negativ ne impune pentru viitor întreprinderea măsurilor de tehnologizare astfel limitând factorului uman la participarea în procesul de producere a bovinelor pentru carne, iar în cazuri de pandemii datorită tehnologizării este posibil de minimalizat riscul asupra subramurii respective. Pandemia COVID 19 sub aspect social plasează impactul negativ asupra economiei naționale nu numai prin prisma procesului de creștere dar și de prelucrare, mai ales în mediul rural unde ar fi baza dezvoltării subramurii investigate. |
||||||
Cuvinte-cheie COVID 19, bovine, producție de carne, subramură, impact, tehnologizare, proces de producere, risc, COVID 19, Cattle, meat production, subbranch, impact, technology, production process, Risk |
||||||
|