Tratarea aprofundată a deşeurilor de struguri (Pericarpul) de soiuri negre în scopul diversificării componentelor polifenolice izolate
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
269 0
SM ISO690:2012
MARCU, Oxana. Tratarea aprofundată a deşeurilor de struguri (Pericarpul) de soiuri negre în scopul diversificării componentelor polifenolice izolate. In: Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători, 11 noiembrie 2005, Chişinău. Chişinău: „Grafema Libris” SRL, 2005, p. 61. ISBN 9975-9716-1-X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători 2005
Conferința "Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători"
Chişinău, Moldova, 11 noiembrie 2005

Tratarea aprofundată a deşeurilor de struguri (Pericarpul) de soiuri negre în scopul diversificării componentelor polifenolice izolate


Pag. 61-61

Marcu Oxana
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 6 iulie 2021


Rezumat

În continuarea cercetărilor privind optimizarea procedeelor de izolare a pigmenţilor polifenolici din reziduurile de struguri [1] scopul prezentei cercetări este identificarea posibilităţilor de izolare separată a anumitor componente: grupul melaninei şi antocianele din acelaşi lot de materie primă. Există o mare diversitate de metode de extragere a melaninei sau a antocianelor, după ce materia primă este înlăturată ca deşeu. Întru atingerea scopului cercetării noastre au fost examinate două variante: - extragerea antocianelor după epuizarea materiei prime de melanină; - extragerea melaninei după epuizarea materiei prime de antociane. La o asemenea abordare s-a ajuns pornind de la faptul că există o mare diferenţă între valorile pH optimale pentru extragerea acestor două componente biochimice. Melanina trece din materialul vegetal în mediu apos bazic, iar antocianele – în mediu acid. În urma încercării mai multor procedee descrise în literatură, de izolare a acestor componente, s-a ajuns în mod experimental, la concluzia că în scopul nostru pot fi utilizate metoda extragerii melaninei cu apă la pH=8,0-8,5; t° - 18-20°C şi precipitare ulterioară prin acidularea mediului apos până la pH=2,0-2,5; antocianelor cu sistemul de solvenţi apă-alcool etilic (7:3 părţi de volum) la pH=2,2-3,0; t° - 30-40°C. Nu a fost demonstrată încă o diferenţă cantitativă a randamentelor în dependenţă de ordinea consecutivităţii aplicării procedeelor.

Cuvinte-cheie
reziduuri de struguri, melanina, antociane

Dublin Core Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'>
<dc:creator>Marcu, O.</dc:creator>
<dc:date>2005</dc:date>
<dc:description xml:lang='ro'><p>&Icirc;n continuarea cercetărilor privind optimizarea procedeelor de izolare a pigmenţilor polifenolici din reziduurile de struguri [1] scopul prezentei cercetări este identificarea posibilităţilor de izolare separată a anumitor componente: grupul melaninei şi antocianele din acelaşi lot de materie primă. Există o mare diversitate de metode de extragere a melaninei sau a antocianelor, după ce materia primă este &icirc;nlăturată ca deşeu. &Icirc;ntru atingerea scopului cercetării noastre au fost examinate două variante: - extragerea antocianelor după epuizarea materiei prime de melanină; - extragerea melaninei după epuizarea materiei prime de antociane. La o asemenea abordare s-a ajuns pornind de la faptul că există o mare diferenţă &icirc;ntre valorile pH optimale pentru extragerea acestor două componente biochimice. Melanina trece din materialul vegetal &icirc;n mediu apos bazic, iar antocianele &ndash; &icirc;n mediu acid. &Icirc;n urma &icirc;ncercării mai multor procedee descrise &icirc;n literatură, de izolare a acestor componente, s-a ajuns &icirc;n mod experimental, la concluzia că &icirc;n scopul nostru pot fi utilizate metoda extragerii melaninei cu apă la pH=8,0-8,5; t&deg; - 18-20&deg;C şi precipitare ulterioară prin acidularea mediului apos p&acirc;nă la pH=2,0-2,5; antocianelor cu sistemul de solvenţi apă-alcool etilic (7:3 părţi de volum) la pH=2,2-3,0; t&deg; - 30-40&deg;C. Nu a fost demonstrată &icirc;ncă o diferenţă cantitativă a randamentelor &icirc;n dependenţă de ordinea consecutivităţii aplicării procedeelor.</p></dc:description>
<dc:source>Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători () 61-61</dc:source>
<dc:subject>reziduuri de struguri</dc:subject>
<dc:subject>melanina</dc:subject>
<dc:subject>antociane</dc:subject>
<dc:title>Tratarea aprofundată a deşeurilor de struguri (Pericarpul) de soiuri negre &icirc;n scopul diversificării componentelor polifenolice izolate</dc:title>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type>
</oai_dc:dc>