Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei (sfârșitul sec. al XVI-lea - începutul sec. al XIX-lea): lactatele
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
189 5
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-28 18:35
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
94:637.1(478)ʺ15/18ʺ (1)
Istoria generală (531)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (306)
SM ISO690:2012
FELEA, Alina. Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei (sfârșitul sec. al XVI-lea - începutul sec. al XIX-lea): lactatele . In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Umanistice), 2023, nr. 4(174), pp. 3-8. ISSN 1811-2668. DOI: https://doi.org/10.59295/sum4(174)2023_01
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Umanistice)
Numărul 4(174) / 2023 / ISSN 1811-2668 /ISSNe 2345-1009

Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei (sfârșitul sec. al XVI-lea - începutul sec. al XIX-lea): lactatele

From the history of the food of the population in the principality of Moldova (the end of the 16th century - beginning of the 19th century): dairy products

DOI:https://doi.org/10.59295/sum4(174)2023_01
CZU: 94:637.1(478)ʺ15/18ʺ

Pag. 3-8

Felea Alina
 
Institutul de Istorie, USM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 14 noiembrie 2023


Rezumat

Cercetarea se referă la regimul alimentar al populației din Țara Moldovei în perioada sfârșitul secolului al XVIleaînceputul sec.al XIX-lea. În special în perioada liberă de post, un rol important în rația cotidiană îl aveau laptele și produsele lactate (smântâna, untul, brânza, cașul etc.). Prezența acestora pe masă erau condiționate și de activitatea tradițională economică a populației din Țara Moldovei, în care creșterea animalelor ocupa un rol de frunte, susținută și de cererea produselor lactate pe piață. Produsele lactate erau comercializate, ceea ce a stimulat crearea cășăriilor și actvitatea brânzarilor. Diferite tipuri de surse remarcă consumul lactatelor de către toate categoriile de populație. Prețurile la aceste produse depindeau, în mare parte, de calitatea lor.

The research refers to the dietary regime of the population of Moldova in the period from the end of the 16th century to the beginning of the 19th century. Especially during the fasting period, an important role in the daily ration was played by milk and dairy products (cream, butter, cheese, etc.). Their presence in the diet was also conditioned by the traditional economic activity of the population of Principality of Moldova, in which animal husbandry played a leading role, also supported by the demand for dairy products on the market. Dairy products were traded, which stimulated the creation of dairies and the activity of cheesemakers. Different types of sources note the consumption of dairy products by all categories of the population. The prices of these products depended, to a large extent, on their quality.

Cuvinte-cheie
alimentaţie, lactate, Ţara Moldovei, brânză, cașcaval, unt, smântână,

Food, dairy, Principality of Moldova, the end of 16th century – the beginning of the 19th century, cheese, butter, Cream