Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
193 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-28 18:35 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
94:637.1(478)ʺ15/18ʺ (1) |
General history (531) |
Produce of domestic (farmyard) animals and game (307) |
SM ISO690:2012 FELEA, Alina. Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei (sfârșitul sec. al XVI-lea - începutul sec. al XIX-lea): lactatele . In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Umanistice), 2023, nr. 4(174), pp. 3-8. ISSN 1811-2668. DOI: https://doi.org/10.59295/sum4(174)2023_01 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Umanistice) | |||||||
Numărul 4(174) / 2023 / ISSN 1811-2668 /ISSNe 2345-1009 | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.59295/sum4(174)2023_01 | |||||||
CZU: 94:637.1(478)ʺ15/18ʺ | |||||||
Pag. 3-8 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Cercetarea se referă la regimul alimentar al populației din Țara Moldovei în perioada sfârșitul secolului al XVIleaînceputul sec.al XIX-lea. În special în perioada liberă de post, un rol important în rația cotidiană îl aveau laptele și produsele lactate (smântâna, untul, brânza, cașul etc.). Prezența acestora pe masă erau condiționate și de activitatea tradițională economică a populației din Țara Moldovei, în care creșterea animalelor ocupa un rol de frunte, susținută și de cererea produselor lactate pe piață. Produsele lactate erau comercializate, ceea ce a stimulat crearea cășăriilor și actvitatea brânzarilor. Diferite tipuri de surse remarcă consumul lactatelor de către toate categoriile de populație. Prețurile la aceste produse depindeau, în mare parte, de calitatea lor. |
|||||||
Cuvinte-cheie alimentaţie, lactate, Ţara Moldovei, brânză, cașcaval, unt, smântână, Food, dairy, Principality of Moldova, the end of 16th century – the beginning of the 19th century, cheese, butter, Cream |
|||||||
|