Analiza economico-statistică a productivităţii muncii în gospodăriile agricole cu ajutorul indicelor statistici
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
969 29
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 13:42
SM ISO690:2012
STICI, Viorica. Analiza economico-statistică a productivităţii muncii în gospodăriile agricole cu ajutorul indicelor statistici. In: Calitatea formării specialiştilor în învăţământul superior:: strategii, forme, metode, 5-7 octombrie 2005, Bălţi. Bălţi: Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi, 2005, Vol.1, pp. 42-45. ISBN 9975-931-97-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Calitatea formării specialiştilor în învăţământul superior:
Vol.1, 2005
Conferința "Calitatea formării specialiştilor în învăţământul superior:"
Bălţi, Moldova, 5-7 octombrie 2005

Analiza economico-statistică a productivităţii muncii în gospodăriile agricole cu ajutorul indicelor statistici


Pag. 42-45

Stici Viorica
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 2 august 2019


Rezumat

Analiza economico-statistică a productivităţii muncii se efectuează cu ajutorul unui sistem de indicatori, dependenţi între ei şi formând un tot unitar, ce asigură posibilitatea şi ordinea cunoaşterii profunde a obiectului de studiu. Pentru caracterizarea nivelului productivităţii muncii în agricultură la orice nivel de dirijare a acestui proces foarte important şi complicat, practica statistică recomandă folosirea unui şir de indicatori printre care se evidenţiază următorii: 1) cantitatea producţiei globale, în preţuri comparabile, calculată la un lucrător mediu anual ocupat în agricultură (productivitatea muncii anuală); 2) cantitatea producţiei globale, în preţuri comparabile, ce revin la o ziom sau oră-om lucrată în agricultură (productivitatea muncii, zilnică şi orară); 3) consumurile directe de muncă exprimate în ore-om, ore-zi sau altă perioadă de timp lucrată la producerea unui chintal de produse agricole concrete. Dacă primele modalităţi de exprimare numerică a productivităţii muncii caracterizează direct majorarea sau micşorarea produselor obţinute în perioadele respective de timp lucrat, apoi ultimul indicator reflectă economia sau supraplusul de timp lucrat la obţinerea acestor produse. Schimbarea productivităţii muncii în dinamică, în comparaţie cu nivelul planificat, cu indicatorii altor gospodării în statistică se analizează cu ajutorul indicilor statistici, care ne oferă posibilitatea să determinăm în expresie relativă şi absolută atît caracterul acestor comparări, cît şi influenţa factorilor ce au cauzat aceste situaţii. Pentru exemplificarea posibilităţilor analitice de măsurare a dinamicii productivităţii medii a muncii vom examina sistemul de indici ai productivităţii muncii pe baza datelor Societăţii cu Răspundere Limitată „Cosaşul Verde ”.Pentru caracterizarea dinamicii productivităţii muncii în SRL CosaşulVerde”, ce produce cîtevai feluri de producţie se aplică indicele general al productivităţii muncii calculat după formula: It=   1 1 0 1 t q t q = 52278 ,3 52865 ,5 =1,01 sau 101 ,1. t=  0 1 t q -  1 1 t q =52865,5 -52278 ,3=587,2 ore-om. În urma calculării indicelui agregat al consumurilor de muncă la producerea sfeclei pentru zahăr şi tutunului în SRL „Cosaşul-Verde” se poate afirma că productivitatea medie a muncii în cazul dat a sporit cu 1,1 (101,1 - 100) sau în mărime absolută acest efect prezintă o economie a cîmpului de muncă 587,2 ore-om (diferenţa dintre consumurile de muncă efective sau de fapt  1 1 t q şi cele convenţionale  0 1 t q , care puteau fi dacă acestea se păstrau la nivelul perioadei de bază 0 1 t q ). De asemenea, în baza indicelor individuale ai productivităţii muncii pentru fiecare ramură şi gospodărie în parte ce produc mai multe feluri de producţie (cu condiţia păstrării aproximative a structurii consumurilor de muncă pe anii 2003- 2004) se calculă indicele mediu aritmetic al productivităţii muncii după formula: Iw=   1 1 T iwT , unde iw – indicele individual al productivităţii muncii pentru fiecare fel de producţie calculat după formula:Sub influenţa modificării indicelor individuali ai productivităţii muncii a fiecărui fel de produse agricole şi a consumurilor de muncă vie respective nivelul mediu a productivităţii la producerea sfeclei pentru zahăr şi a tutunului sa mărit cu 1,1, fapt care a cauzat o economie a timpului de muncă în mărime absolută de 521,9 ore-om. În cazul cînd volumul producţiei este exprimat în etalon valoric, se utilizează calculul indicelui valoric al productivităţii medii a muncii după formula: