Cercetări privind posibilitatea valorificării vinasei ca îngrăşământ la viţa-de-vie pe rod
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
581 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-29 12:08
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:631.87 (2)
Viticultură. Viță de vie. Vii (628)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
SM ISO690:2012
SIURIS, Andrei, BOUNEGRU, Tudor, PLĂMĂDEALĂ, Vasile. Cercetări privind posibilitatea valorificării vinasei ca îngrăşământ la viţa-de-vie pe rod. In: Agronomie şi ecologie, 9-11 octombrie 2013, Chişinău. Chişinău: Centrul editorial UASM, 2013, Vol.39, pp. 328-332. ISBN 978-9975-64-250-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Agronomie şi ecologie
Vol.39, 2013
Simpozionul "Agricultura Modernă – Realizări şi Perspective"
Chişinău, Moldova, 9-11 octombrie 2013

Cercetări privind posibilitatea valorificării vinasei ca îngrăşământ la viţa-de-vie pe rod

CZU: 634.8:631.87

Pag. 328-332

Siuris Andrei1, Bounegru Tudor2, Plămădeală Vasile1
 
1 Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectie a Solului „Nicolae Dimo”,
2 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 30 mai 2019


Rezumat

Vinasse is the liquid residuum obtained from the distillation of the raw material in order to make distilled brands of wines [1]. It represents an opalescent or slightly turbid liquid of golden-red colour with a specific smell of thermal treatment and a sour taste. Annually, about 50,000 m3 of vinasse are accumulated in the country [2] and its amount is continuously growing. One m3 of vinasse contains 1.6 kg of NPK. Its testing, in the course of two years as fertilizer in vineyards, showed positive effect on the soil agrochemical indexes and the productivity of vine grapes. The paper characterizes the composition and the properties of the vinasse from the point of view of its impact on the soil agro-chemical and agro-improvement properties. The indexes that directly influence the modification of the quality state of the soil have been determined, so as to derive benefit from vinasse, if possible, as a fertilizing source and to diminish the negative impact on natural water quality, as a result of its direct discharge into surface waters.

Cuvinte-cheie
capitalization, vinasse, Fertilizer, vine.