Influenţa factorilor fizici asupra creşterii culturilor de grâu şi porumb
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
655 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-08 23:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
632.935:633.1/.15 (1)
Boli ale plantelor. Dăunători și organisme vătămătoare pentru plante. Protejarea plantelor (977)
Cereale. Recolte de grâne (678)
SM ISO690:2012
LOZOVANU, Petru, MOŞNEAGA, Alisa. Influenţa factorilor fizici asupra creşterii culturilor de grâu şi porumb. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Exacte şi Economice), 2015, nr. 2(82), pp. 86-89. ISSN 1857-2073.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Exacte şi Economice)
Numărul 2(82) / 2015 / ISSN 1857-2073 /ISSNe 2345-1033

Influenţa factorilor fizici asupra creşterii culturilor de grâu şi porumb
CZU: 632.935:633.1/.15

Pag. 86-89

Lozovanu Petru, Moşneaga Alisa
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 13 noiembrie 2015


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitoare la stimularea procesului de germinare şi creştere prin tratarea seminţelor cu radiaţie laser, lumină polarizată, ozon, clusteri de carbon şi tratarea termică la temperatura azotului lichid (-196°C). Pentru seminţele supuse încercărilor umiditatea efectivă de 6-10% a fost stabilită prin metoda sublimării în vid la presiunea de 10-2 Torri. Pentru încercări experimentale în lucrare este utilizată apă prelucrată termic în limitele de temperatură -18÷20°C. În calitate de stimulator se evidenţiază posibilitatea utilizării tratamentului termic până la temperaturi suprajoase, cu viteza de răcire de 10-90°C/s şi de încălzire a acestora în flux de aer cald la temperatura de 40°C.

The objective of the study was to determine the effect of different methods of treatment: laser radiation, polarized light, ozone, carbon nanoclusters and the heat treatment temperature of liquid nitrogen (97 K) for on wheat grain in early phases of growing and the germination capacity. For investigated material it was determined the effective moisture through the method of vacuum sublimation at pressure of 1.333 e-6 MPa for establishing the effective moisture of the seed. For the experimental tests, thermally treated water was used, to a temperature varying between 275 and 313 K. The possibility of the thermal treatment of the seed to ultralow temperatures using the cooling speed of 10-90 K/s followed by heating in hot air flow at the temperature of 333 K is shown, as a growth stimulating factor.

Cuvinte-cheie
germinare, agricultură ecologică, ozon,

radiaţie laser, lumină polarizată, carbon.