Effectul acizilor organici incluşi în furaj asupra performanţei de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
772 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 11:36
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.5.033.087.8 (2)
Păsări domestice (180)
SM ISO690:2012
VOINIŢCHII, Eugen. Effectul acizilor organici incluşi în furaj asupra performanţei de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne. In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 2, pp. 93-97. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Effectul acizilor organici incluşi în furaj asupra performanţei de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne
CZU: 636.5.033.087.8

Pag. 93-97

Voiniţchii Eugen
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 20 ianuarie 2015


Rezumat

Cercetările s-au efectuat pe două loturi - martor şi experimental - a câte 20 000 pui broiler, cu sopul de a stabili efectul produsului NOACK AC PD2, care conţine acizi organici (acetic, lactic, propionic, formic). Produsul s-a administrat împreună cu furajul pe tot parcursul perioadei de creştere a puilor (42 zile). În rezultat, la puii din lotul experimental s-a constatat un nivel al morbidităţii de 6% faţă de 11,6% la puii din lotul martor, nivelul letalităţii a constituit 1,9% şi, respectiv, 2,7%. Greutatea corporală constatată la finalul experimentelor a fost cu 110 g mai mare la puii din lotul experimental faţă de cea a puilor din lotul martor (P< 0,001). Indicii biochimici determinaţi au avut o tendinţă de creştere la puii broiler din lotul experimental.

This paper presents the researches performed on 2 groups of 20000 broiler chickens - a control group and an experimental group – in order to assess the effect of NOACK AC PD2 product containing organic acids (acetic, lactic, propionic and formic acids). The product was administered in chickens’ feed at a concentration of 3 kg/t during their entire lifetime – 42 days - till the slaughter. As a result, it was noticed a reduced chicken morbidity of 6% in the experimental group compared with 11.6% in the control group; and the lethality rate amounted to 1.9% in the experimental group and 2.7% in the control group. At the end of experiments the body weight of chickens from the experimental group was by 110 g higher than the weight of the chickens from the control group (p<0,001). The investigated biochemical indices of the broiler chickens from the experimental group recorded an increasing trend.

Cuvinte-cheie
Pui broiler, indici biochimici, Greutate corporală, morbiditate,

Prebiotic