Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1315 13 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-06-29 18:14 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
641.1:615.874 (1) |
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (169) |
Fizioterapie. Terapie fizică. Radioterapie. Alte tratamente terapeutice non-medicamentoase (291) |
SM ISO690:2012 BULGARU, Viorica, COŞCIUG, Lidia, SIMINIUC, Rodica. Biological value of dietary carbohydrates of boiled soryz (Sorghum Oryzoidum) products. In: Intellectus, 2014, nr. 2, pp. 108-111. ISSN 1810-7079. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Intellectus | ||||||
Numărul 2 / 2014 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087 | ||||||
|
||||||
CZU: 641.1:615.874 | ||||||
Pag. 108-111 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Indicele glicemic este considerat a fi un index valid al va-lorii biologice a glucidelor alimentare. El este un criteriu de clasificare a alimentelor care conţin carbohidraţi, bazat pe efectul lor asupra concentraţiei de glucoză din sânge (glicemiei) în timpul celor două-trei ore de la ingestie. Alimentele cu indice glicemic ridicat (> 70) sunt digerate şi absorbite mai uşor în organism, determinând o
creştere bruscă şi un nivel ridicat de glucoză din sânge. Stări frecvente de hiperglicemie pot conduce la tulburări metabolice, diabet şi obezitate. În lucrare sunt prezentate rezultatele determinărilor experimentale ale indicilor glicemici ale boabelor, crupelor şi amidonului de soriz fierte
în comparaţie cu glucoza. Datele obţinute completează
informaţiile bibliografice existente despre valorea biologică a glucidelor din varietăţi noi de produse cerealiere, care vor fi utile şi necesare în elaborarea raţiilor alimentare pentru diferite categorii de populaţie. |
||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Bulgaru, V.I.</dc:creator> <dc:creator>Coşciug, L.</dc:creator> <dc:creator>Siminiuc, R.I.</dc:creator> <dc:date>2014-06-02</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'>Indicele glicemic este considerat a fi un index valid al va-lorii biologice a glucidelor alimentare. El este un criteriu de clasificare a alimentelor care conţin carbohidraţi, bazat pe efectul lor asupra concentraţiei de glucoză din sânge (glicemiei) în timpul celor două-trei ore de la ingestie. Alimentele cu indice glicemic ridicat (> 70) sunt digerate şi absorbite mai uşor în organism, determinând o creştere bruscă şi un nivel ridicat de glucoză din sânge. Stări frecvente de hiperglicemie pot conduce la tulburări metabolice, diabet şi obezitate. În lucrare sunt prezentate rezultatele determinărilor experimentale ale indicilor glicemici ale boabelor, crupelor şi amidonului de soriz fierte în comparaţie cu glucoza. Datele obţinute completează informaţiile bibliografice existente despre valorea biologică a glucidelor din varietăţi noi de produse cerealiere, care vor fi utile şi necesare în elaborarea raţiilor alimentare pentru diferite categorii de populaţie.</dc:description> <dc:description xml:lang='en'>The glycemic index is considered to be a valid index of the biological value of dietary carbohydrates. It is a criterion for the classification of foods containing carbohydrates based on their effect on blood glucose concentration during the two to three hours after ingestion. Foods with high glycemic index (> 70) are digested and easily absorbed into the body, causing a sudden increase and high blood glucose levels. Frequent states of hyperglycemia can lead to metabolic disorders, diabetes and obesity. The paper presents the results of experimental determinations of glycemic index of boiled soryz grains, groats and gelled starch compared to glucose. The obtained data complete the available bibliographic information with new varieties of cereal products and their glycemic index to be useful and necessary in developing food rations for different population groups.</dc:description> <dc:description xml:lang='ru'>Гликемический индекс считается допустимым индексом биологической ценности пищевых углеводов. Он является критерием для классификации пищевых продуктов, содержащих углеводы, основанным на их влиянии на концентрацию глюкозы в крови (гликемии) в течение двух-трех часов после приема пищи. Продукты с высоким гликемическим показателем (> 70) легче перевариваются и усваиваются в организме, что приводит к резкому и высоко му росту уровня глюкозы в крови. Общие состояния гипергликемии могут привести к нарушению обмена веществ, диабету и ожирению. В работе представлены результаты экспериментальных измерений гликемических показателей фасоли, круп и крахмала sorghum oryzoidum по сравнению с глюкозой. Данные дополняют существующую библиографическую информацию о биологической ценности углеводов из новых сортов зерновой продукции, которые будут полезны в подготовке продукции, необходимой для установления продовольственных нужд различных групп населения.</dc:description> <dc:source>Intellectus (2) 108-111</dc:source> <dc:title>Biological value of dietary carbohydrates of boiled soryz (Sorghum Oryzoidum) products</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>