Funcția figurativă a analogiei în denumirile de pâine
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
49 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-11 23:05
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
373`373.612.2:664.66 (1)
Genuri de școli de cultură generală. Învățământ de cultură generală (2016)
Brutărie. Pâine. Produse de panificaţie (72)
SM ISO690:2012
ZBANŢ, Ludmila. Funcția figurativă a analogiei în denumirile de pâine. In: Probleme de lingvistică romano-germanică şi comunicare interculturală, Ed. 3, 1 decembrie 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2024, Ediţia 3, pp. 123-129. ISBN 978-9975-62-678-1. – ISBN; 978-9975-62-679-8 (PDF). DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10648811
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Probleme de lingvistică romano-germanică şi comunicare interculturală
Ediţia 3, 2024
Conferința "Probleme de lingvistică romano-germanică şi comunicare interculturală"
3, Chişinău, Moldova, 1 decembrie 2023

Funcția figurativă a analogiei în denumirile de pâine

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10648811
CZU: 373`373.612.2:664.66

Pag. 123-129

Zbanţ Ludmila
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 7 martie 2024


Rezumat

The research on the issue of bread names falls within the area of socio-cultural realities and reflects the way in which the cognitive and linguistic picture of the world has been created in Romanian and French-speaking societies. As a staple food of any society, bread has undergone numerous evolutions both in material and imaginary terms, as each ethnoculture has distinguished itself in its own way in the recipe for the preparation of this food, but also in the way of naming bread. This is in direct relation to national traditions and customs or in accordance with certain daily activities of the bearers of the language and culture concerned. In the article below we have tried to analyse the more specific trends that have emerged in the Romanian and French cultures in relation to the subject announced in the title.

Cuvinte-cheie
analogie, cultură, funcție figurativă, metaforă, panificaţie,

analogy, culture, figurative function, metaphor, baking