The use of vegetable-derived proteins for new food products
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
181 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-27 11:33
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
665.939.14:664 (1)
Uleiuri. Grăsimi. Ceruri. Adezivi. Gume. Rășine (111)
Producerea și consevarea alimentelor solide (297)
SM ISO690:2012
MAZUR, Mihail, BULGARU, Viorica, CELAC, Valentin, ŞENSOY, Ilkay, GHENDOV-MOŞANU, Aliona. The use of vegetable-derived proteins for new food products. In: Journal of Engineering Sciences, 2023, vol. 30, nr. 4, pp. 111-123. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(4).09
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 30, Numărul 4 / 2023 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

The use of vegetable-derived proteins for new food products

Utilizarea proteinelor derivate din leguminoase în obținerea de noi produse alimentare

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(4).09
CZU: 665.939.14:664

Pag. 111-123

Mazur Mihail1, Bulgaru Viorica1, Celac Valentin2, Şensoy Ilkay3, Ghendov-Moşanu Aliona1
 
1 Technical University of Moldova,
2 Institute of Genetics, Physiology and Plant Protection, MSU,
3 Middle East Technical University
 
 
Disponibil în IBN: 16 februarie 2024


Rezumat

Nowadays there is a high concern with newly-identified protein sources to substitute all kinds of proteins derived from animals. The food industry faces a challenge to produce quality food products that can feed more than nine billion people by 2050, upholding the principles of a sustainable and environmentally affordable way. This idea can be supported by the use of legumes that stand out with appreciable protein content, rich in essential amino acids that increase the foaming and emulsifying properties as well as the dietary fiber content. In recent years, in order to solve environmental and social problems and to diversify food products to cover different nutritional types, proteins of plant origin are used to replace those of animal origin. The present work described a review about emerging alternative proteins for nutrition which focuses on its properties and characteristics.The work analyzes the influence of alternative proteins sources on the food products'sustainability.

În zilele noastre există o mare preocupare în ceea ce privește substituirea tipurile de proteine derivate de la animale cu surse de proteine nou-identificate. Industria alimentară se confruntă cu o provocare de a produce produse alimentare de calitate, care să poată hrăni mai mult de nouă miliarde de oameni până în 2050, susținând principiile unui mod durabil și accesibil din punct de vedere ecologic. Această idee poate fi susținută prin utilizarea de leguminoase care se remarcă printr-un conţinut apreciabil de proteine bogate în aminoacizi esențiali cu proprietățile de spumare și emulsionare importante precum și conținutul de fibre alimentare. În ultimii ani, pentru a rezolva problemele legate de mediu, probleme sociale și pentru a diversifica sortimentul de produse alimentare în vederea satisfacerii cerințelor diferitor grupuri de consumatori, proteinele de origine vegetală sunt folosite pentru a le înlocui pe cele de origine animală. Lucrarea de față prezintă o analiză de sinteză despre proteinele alternative emergente specifice industriei alimentare şi influenţa acestora asupra sustenabilității produselor alimentare.

Cuvinte-cheie
Keywords: plant-based proteins, animal proteins, legumes, aquafaba, meat analogues,

proteine vegetale, proteine animale, leguminoase, aquafaba, analogi de carne