Analysis of the import of milk and dairy products of the Republic of Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
84 0
SM ISO690:2012
ŞCERBACOV, Elena, ZBANCĂ, Andrei. Analiza importului de lapte și produse lactate al Republicii Moldova. In: Competitiveness and sustainable development , Ed. 5, 2-3 noiembrie 2023, Chişinău. Chișinău: Tehnica-UTM, 2023, Ediția 5, pp. 126-132. DOI: https://doi.org/10.52326/csd2023.19
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Competitiveness and sustainable development
Ediția 5, 2023
Conferința "Competitiveness and sustainable development "
5, Chişinău, Moldova, 2-3 noiembrie 2023

Analysis of the import of milk and dairy products of the Republic of Moldova

Analiza importului de lapte și produse lactate al Republicii Moldova

DOI:https://doi.org/10.52326/csd2023.19

Pag. 126-132

Şcerbacov Elena, Zbancă Andrei
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 26 ianuarie 2024


Rezumat

The purpose of this paper is the analysis of the import of milk and dairy products. To achieve this goal, such methods as analysis, synthesis and comparison were used. The informational base was made up of the analyzes carried out in the field, as well as the statistical data of the NBS. In 2023, the herd of cows in the agricultural enterprises and peasant households increased by 2 times, but the one in households decreased in 2023 compared to previous years. In 2022, the average annual amount of milk milked per cow was only 3478 kg. The objective of the Ministry of Agriculture and Food Industry is that by 2025 there will be approximately 20 thousand cows in farms with a productivity of 8 thousand liters annually. This is due to a project with theWorld Bank through which 25 million dollars will be accessed in the livestock sector, a fact that will allow the partial abandonment of imports and the creation of new jobs. A trend of increasing milk production at agricultural enterprises and peasant (farmer) households in 2022 compared to previous years is observed, and in households the amount of cow's milk obtained has decreased during this period. Fewer animals are raised in households, the cause being expensive feed and exhausting work. The population prefers to buy meat, milk and eggs from shops or markets. Since 2015, the value of the import of milk and dairy products, bird eggs and natural honey has registered a continuous increase.

Scopul prezentei lucrări constituie analiza importului de lapte și produse lactate. Pentru realizarea acestui scop au fost utilizate așa metode precum analiza, sinteza și comparația. Baza informațională a constituit-o analizele efectuate în domeniu, cât și datele statistice ale BNS. În anul 2023 efectivul de vaci în întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești a crescut de 2 ori, însă cel din gospodăriile populației s-a diminuat în anul 2023 față de anii precedenți. În anul 2022 cantitatea medie anuală de lapte muls calculată pe o vacă a constituit doar 3478 kg. Obiectivul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este ca până în anul 2025 să fie aproximativ 20 mii de vaci în ferme cu o productivitate de 8 mii de litri anual. Aceasta se datorează unui proiect cu Banca Mondială prin care vor fi accesate 25 milioane dolari în sectorul zootehnic, fapt care va permite renunțarea parțială la import și crearea de noi locuri de muncă. Se observă o tendință de creștere a producției de lapte la întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești (de fermier) în anul 2022 față de anii precedenți, iar în gospodăriile populației cantitatea de lapte de vacă obținută s-a redus în această perioadă. În gospodăriile populației se cresc mai puține animale, cauza fiind hrana scumpă și munca istovitoare. Populația preferă să cumpere carnea, laptele și ouăle din magazine sau piețe. Începând cu anul 2015 valoarea importului de lapte și produse lactate, ouă de păsări și miere naturală a înregistrat o creștere continuă.

Cuvinte-cheie
farmers, farm, milk, Productivity, Cows,

fermieri, fermă, lapte, productivitate, Vaci