Potențialul tehnologic al soiului de struguri Codrinschi pentru producerea vinurilor roze seci
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
83 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-17 16:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.222:547.543.544.5(478.9) (3)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (444)
Chimie organică (484)
SM ISO690:2012
TARAN, Nicolae, MORARI, Boris, GLAVAN, Pavel, SANDU, Vasile. Potențialul tehnologic al soiului de struguri Codrinschi pentru producerea vinurilor roze seci. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2023, nr. 2(90), pp. 39-45. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.23.90.08
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 2(90) / 2023 / ISSN 1857-3142

Potențialul tehnologic al soiului de struguri Codrinschi pentru producerea vinurilor roze seci

DOI:https://doi.org/10.53082/1857-3142.23.90.08
CZU: 663.222:547.543.544.5(478.9)

Pag. 39-45

Taran Nicolae, Morari Boris, Glavan Pavel, Sandu Vasile
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 9 ianuarie 2024


Rezumat

One of the promising grape varieties for the production of rosé wines is the newly selected Codrinschi variety, developed by scientists at the Public Institution Scientific-Practical Institute of Horticulture and Food Technologies. The dynamics of phenolic compound extraction during the must maceration process were studied, as well as the production of dry rosé wine from this grape variety. Optimal production regimes for dry rosé wines from the Codrinschi variety have been established. Physico-chemical indicators of rosé wines have been determined, including organic acids, phenolic compounds, and the content of monomeric anthocyanins obtained from the Codrinschi variety.

Unul dintre soiurile de perspectivă pentru producerea vinurilor roze este soiul de selecție nouă Codrinschi, elaborat de savanții de la Instituția Publică Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. A fost studiată dinamica de extracție a substanțelor fenolice în timpul procesului de macerare a mustului, precum și producerea vinului roz sec din acest soi de struguri. Au fost stabilite regimurile optime de producere a vinurilor roze seci din soiul Codrinschi și determinați indicii fizico-chimici ai vinurilor roze, inclusiv acizii organici, complexul fenolic și conținutul de antocieni monomerici.

Cuvinte-cheie
rosé wine, grape variety, maceration, Fermentation, Phenolic compounds, Anthocyanins, chromatic indices,

vin roz, soi de struguri, mustuială, fermentare, substanțe fenolice, antocieni, indici cromatici