Articolul precedent |
Articolul urmator |
127 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-24 16:43 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
821.135.1.09:[81`276.6:392.8] (1) |
Literatură romanică balcanică (Literatură română) (2087) |
Lingvistică. Limbi (5052) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263) |
SM ISO690:2012 BOTNARI, Liliana. Valenţe etnoculturale în limbajul crengian: gastronomie. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 149-160. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10052923 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023 | ||||||
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală" Chişinău, Moldova, 4 mai 2023 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10052923 | ||||||
CZU: 821.135.1.09:[81`276.6:392.8] | ||||||
Pag. 149-160 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Limbajul crengian este un exemplu perfect de împletire a expresivității, a oralității, a scriiturii „savuroase”, prin care este ilustrată lumea satului tradițional al secolului al XIX-lea, cu coloritul său local, rural, cu suita de activități și preocupări cotidiene. Studiul de față analizează limbajul gastronomic al operei „Amintiri din copilărie” prin prisma dimensiunilor variaționale: diacronie, diatopie, diastratie. Așadar, termenii gastronomici identificați devin niște indici de variație, care relevă diferențele diacronice, diatopice sau diastratice ale textului literar, distribuindu-l unui anumit spațiu etno-geografic sau moment istoric, ilustrând cu dibăcie personajul, condiția socială a acestuia, modul de viață și specificul cultural. Bucatele etalate de „gurmandul” narator sunt mărturii ale lumii rurale – simplă, pașnică, nealterată de urban, preocupată de griji mărunte, cotidiene, ducându-și traiul în armonie cu natura, cu cerul, respectând credințele străbune. Inventarierea felurilor de mâncare din meniul humuleștean ne permite să observăm că lucrarea lui Ion Creangă abundă în semnificații expresiv-estetice contextuale și este un model perfect de redare a funcționării simultane armonioase a acestor indici, ce edifică, de fapt, caracterul oral și popular al scriiturii crengiene. |
||||||
Cuvinte-cheie limbaj gastronomic, indici de variație, indici diatopici, diacronici, diastratici, structuri frazeologice, inventar lexical, gastronomic language, variation indices, diatopic, diachronic, diastratic indices, lexical phrases, lexical inventory |
||||||
|