Articolul precedent |
Articolul urmator |
192 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-05 16:23 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
81`276.6:641.5=135.1 (1) |
Lingvistică. Limbi (5349) |
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (181) |
SM ISO690:2012 DRUGĂ, Luminiţa. Lingvistică culinară într-un text din secolul XIX-Higiena, administrația casnică coprinḍend orticultura și avicultura precum și bucătăria practică și modernă lucrate conform necesității simțite în menaj de Anna Căpitan Constantinescu. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 131-148. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10052848 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023 | ||||||||
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală" Chişinău, Moldova, 4 mai 2023 | ||||||||
|
||||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10052848 | ||||||||
CZU: 81`276.6:641.5=135.1 | ||||||||
Pag. 131-148 | ||||||||
|
||||||||
Descarcă PDF | ||||||||
Rezumat | ||||||||
Hrana, punte între natură și cultură este în același timp și limbaj, pentru că modul în care vorbim și ceea ce mâncăm nu se bazează doar pe alegerea individuală, ci și pe societatea în care trăim și locul pe care îl ocupăm sau îl dorim. Emanciparea gustului maselor, începută în prima jumătate a secolului XIX prin apariția cărților cu conținut gastronomic [Negruzzi & Kogălniceanu, 1841] și prin înființarea școlilor de menaj va căpăta amploare în a doua jumătate a aceluiași secol când vor fi tipărite, într-un număr din ce în ce mai mare, cărți prin care se dorea educarea tinerelor, pentru a corespunde idealului „de bună menajeră”, mai apoi „bună gospodină”, nu numai în privința gestionării gospodăriei, dar și a preparării hranei pentru îmbunătățirea calității vieții. În lucrarea de față supunem atenției un text mai puțin cunoscut, din galeria celor menite să aducă în atenția publicului larg „bucate boirești” [cf. Negruzzi & Kogălniceanu, 1841], dar și să contribuie la instruirea tinerelor să-și conducă gospodăria conform uzanțelor epocii. Este vorba despre Higiena, administrația casnică coprinḍend orticultura și avicultura precum și bucătăria practică și modernă lucrate conform necesităței simțite în menaj, de Anna Căpitan Constantinescu, apărută la București în 1899. Ne-am oprit asupra acestui text întrucât considerăm că nivelurile lingvistice cuprinse între paginile sale sunt o importantă sursă de cunoaștere nu numai a mentalității, obiceiurilor culinare, dar mai ales a limbii sfârșitului de secol al XIX-lea și începutului de secol XX, iar geosinonimele puse în circulație fiind de un real folos pentru decriptarea stadiilor de dezvoltare a limbii române literare. |
||||||||
Cuvinte-cheie hrană, normă lingvistică, literar, geosinonime, Food, linguistic norm, literary, geosynonyms |
||||||||
|