The action of the food and thermal factor on the saline metabolism in calves in the postnatal period
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
133 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-11 10:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.2.085-053.6 (1)
Rumegătoare mari, taurine. Vite, boi (203)
SM ISO690:2012
BUZAN, Vladimir, BALACCI, Sergiu, BALAN, Ion, ROŞCA, Nicolae. The action of the food and thermal factor on the saline metabolism in calves in the postnatal period . In: Oltenia - studii si comunicari stiintele naturii, 2023, nr. 2(39), pp. 170-175. ISSN 1454-6914.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Oltenia - studii si comunicari stiintele naturii
Numărul 2(39) / 2023 / ISSN 1454-6914

The action of the food and thermal factor on the saline metabolism in calves in the postnatal period

Acțiunea factorului alimentar și termic asupra metabolismului salin la viței în perioada postnatală

CZU: 636.2.085-053.6

Pag. 170-175

Buzan Vladimir1, Balacci Sergiu1, Balan Ion2, Roşca Nicolae1
 
1 Institute of Physiology and Sanocreatology, MSU,
2 Technical University of Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2023


Rezumat

The paper presents the results of the separate testing of the mineral premix “PMVAS”, as well as in conjunction with the thermal factor of a moderate stress intensity on saline metabolism in calves in order to determine the parameters that can condition the homeostasis, resistance and adaptive capacities of animals to the influence of the environment. Upon the separate and combined application of the studied factors in dynamics (7, 30, 60, 90 days) on the organism of the calves, original data were obtained regarding the functional state of the organism. An increase in calcium, phosphorus, potassium, sodium, magnesium and their ratio were found, which denotes a relative restructuring of macroelements metabolism in dynamics. The oscillatory character of the values of these elements in the blood of experimental animals reflects on the one hand the amount of macroelements that come into the body through the food ration, and on the other hand the peculiarities of their metabolism. At the same time, we mention that, throughout the study period, the quantity of macroelements studied in the group in which the food factor was applied in conjunction with the thermal factor is higher than their quantity recorded in the calves from the group in which only the food factor was applied. Thus, a synergistic action of the studied factors is noted, expressed by the potentiation of their effects on the studied macroelements. In the context of the above, we mention that, depending on the separate or joint application of the studied factors, different results of the saline metabolism indices are obtained, with a moderate intensification of the macroelements metabolism in age dynamics and an optimal maintenance of the osmotic balance of the cytosol and extracellular fluid in the calves’ bodies.

Lucrarea prezintă rezultatele testării separate a premixului mineral “PMVAS” și conjugată cu factorul termic de o intensitate stresorică moderată asupra metabolismului salin la viței pentru determinarea parametrilor care pot condiționa homeostaza, rezistența și capacitățile adaptive ale animalelor față de influența mediului ambiant. La aplicarea separată și conjugată a factorilor studiați în dinamică (7, 30, 60, 90 zile) asupra organismului vițeilor au fost obținute date originale referitoare la starea funcțională a organismului. S-a constatat o creștere a calciului, fosforului, potasiului, sodiului, magneziului și raportului lor, ceea ce denotă o restructurare relativă a metabolismului macroelementelor în dinamică. Caracterul oscilator al valorilor acestor elemente în sângele animalelor experimentale reflectă pe de o parte cantitatea macroelementelor care parvine în organism prin rația alimentară, și pe de altă parte particularitățile metabolismului acestora. Totodată, menționăm că pe toată perioada de studiu cantitatea de macroelemente studiate în lotul în care s-a aplicat conjugat factorul alimentar cu cel termic este mai mare decât cantitatea acestora înregistrate la vițeii din lotul în care s-a aplicat doar factorul alimentar. Astfel se notează o acțiune sinergică a factorilor studiați exprimată prin potențarea efectelor acestora asupra macroelementelor studiate. În contextul celor expuse menționăm că în funcție de aplicarea factorilor studiați separat sau conjugat se obțin rezultate diferite ale indicilor metabolismului salin, în organismul vițeilor are loc o intensificare moderată a metabolismului macroelementelor în dinamica vârstei și o menținere optimală a echilibrului osmotic al citosolului și lichidului extracelular.

Cuvinte-cheie
mineral premix, temperature, Calves, macroelements,

premix mineral, temperatură, Viţei, macroelemente.