Physicochemical analysis of wines produced from local varieties in Romania and Republic of Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
81 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-25 12:14
SM ISO690:2012
CAMELIA.LUCHIAN, camelia.luchian, COTEA, Valeriu, PATRAȘ, Antoanela, CODREANU, Maria, COLIBABA, Cintia, KOKKINOFTA, Rebecca. Physicochemical analysis of wines produced from local varieties in Romania and Republic of Moldova . In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2014, vol. 57, pp. 187-192. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 57 / 2014 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Physicochemical analysis of wines produced from local varieties in Romania and Republic of Moldova

Analiza fizicochimică a unor vinuri obținute din soiuri autohtone din România și Republica Moldova


Pag. 187-192

camelia.luchian camelia.luchian1, Cotea Valeriu1, Patraș Antoanela1, Codreanu Maria1, Colibaba Cintia1, Kokkinofta Rebecca2
 
1 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi,
2 State General Laboratory, Ministry of Health, Nicosia
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2023


Rezumat

The natural conditions extremely favorable from Romania and Republic of Moldova, near the Danube Delta and the Black Sea, in latitudes similar to those in France, have favored over the time an expansion of lands cultivated with vines. Viticulture and wine production were basic occupations of people from this territory. Over time under the influence of many climatics, economics and historicals factors were obtained grape varieties adapted to the local conditions. Certain viticultural practices have been developed who contributed to the individualisation of wine from two different geographical areas. Wine made from Băbească neagră and Fetească neagră two local varieties cultivated in Romania and Republic of Moldova differentiates both by physicochemical and organoleptic characteristics, the aim of this paper being a comparative analysis of physicochemical composition and organoleptic properties of these wines. As a result for physicochemical and organoleptic assays of Fetească neagră si Babească neagră wines from Iasi and Chateau Vartely vineyards, significant differences were identified. 

 Condițiile naturale deosebit de prielnice din Romania și Republica Moldova, apropierea de Delta Dunării și Marea Neagră, situarea la latitudini similare cu cele din Franța, au favorizat o extindere a suprafețelor cultivate cu viță de vie dea lungul timpului. Sub influența a numeroși factori de ordin climatic, economic și istoric sau obținut anumite soiuri de struguri care sau adaptat la condițiile locale. Sau înrădăcinat practici de cultură care contribuie la individualizarea vinurilor obținute din cele două spații geografice diferite. Vinul obtinut din Băbească Neagră si Feteasca Neagră, două soiuri autohtone cultivate in România și în Republica Moldova diferă atât prin caracteristici fizicochimice cât și organoleptice, scopul acestei lucrări fiind analiza comparativă a compoziției fizico chimice a acestor vinuri. În urma determinărilor fizicochimice și senzoriale ale vinurilor din soiurile Fetească neagră și Băbească neagră din podgoriile Iași și Chateau Vartely sau observat diferențe semnificative. 

Cuvinte-cheie
wine, alcohol concentration, physicochemical analysis, organoleptic characteristics,

Vin, concentraţia alcoolică, analize fizicochimice, caracteristici organoleptice