Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
517 16 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-16 17:28 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
616.379-008.64+616.98:578.834.1 (1) |
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732) |
Boli transmisibile. Boli infecţionase şi contagioase, stări febrile (585) |
Virologie (443) |
SM ISO690:2012 MEREUŢĂ, Ion, STRUTINSCHI, Tudor, GARAEVA, Svetlana, LEORDA, Ana, POSTOLATI, Galina. Patogeneza diabetului zaharat și metabolismul aminoacizilor la pacienții cu COVID-19.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2021, nr. 1(343), pp. 8-16. ISSN 1857-064X. DOI: https://doi.org/10.52388/1857-064X.2021.1.01 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 1(343) / 2021 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.52388/1857-064X.2021.1.01 | ||||||
CZU: 616.379-008.64+616.98:578.834.1 | ||||||
Pag. 8-16 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Diabetul zaharat se distinge printre patologiile care agravează cursul infecției cu coronavirus și care provoacă cele mai severe complicații. Indiferent de pandemie, diabetul zaharat este o boală cronică gravă, iar riscul de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19 și concomitent cu diabet zaharat de tip 1 este de aproape trei ori mai mare decât la pacienții fără diabet. În articol sunt puse în discuție posibilele mecanisme de implicare a aminoacizilor liberi la patogeneza dezvoltării coronavirusului pe fondul diabetului zaharat. Este important să fie monitorizată starea metabolismului proteic în COVID-19 cu diferite grade de severitate, pe termen de șase luni de la dispariția simptomelor sale clinice. |
||||||
Cuvinte-cheie rezistenţă la insulină, coronavirus SARS-CoV-2, enzimă de conversie a angiotensinei, aminoacizi liberi, glutation, carnozină, insulin resistance, SARS-CoV-2 coronavirus, angiotensin-converting enzyme, free amino acids, glutathione, carnosine, инсулинорезистентность, коронавирус SARS-CoV-2, ангиотензинпревращающий фермент, свободные аминокислоты, глутатион, карнозин |
||||||
|