Particularități de cultivare și procesare ale soiurilor de viță-de-vie de selecție nouă cu aromă de muscat
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
459 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-08 08:33
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.85:631.542.32:632.93 (1)
Viticultură. Viță de vie. Vii (628)
Lucrări agricole (1228)
Boli ale plantelor. Dăunători și organisme vătămătoare pentru plante. Protejarea plantelor (977)
SM ISO690:2012
CUHARSCHI, Mihail, CEBANU, Vitalie, TARAN, Nicolae, DEGTEARI, Vladimir, GĂINĂ, Boris. Particularități de cultivare și procesare ale soiurilor de viță-de-vie de selecție nouă cu aromă de muscat. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2021, nr. 3(62), pp. 54-60. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.21.3-62.07
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(62) / 2021 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Particularități de cultivare și procesare ale soiurilor de viță-de-vie de selecție nouă cu aromă de muscat

Peculiarities of cultivation and processing of new vine muscat-flavored assortments

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.21.3-62.07
CZU: 634.85:631.542.32:632.93

Pag. 54-60

Cuharschi Mihail1, Cebanu Vitalie1, Taran Nicolae1, Degteari Vladimir1, Găină Boris2
 
1 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare,
2 Academia de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 24 ianuarie 2022


Rezumat

The article presents the fundamental elements of varietal agrotechnics specific to new vine assortments for the production of Muscat-flavored wines, obtained within the Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technologies. There are identified the peculiarities of protection against diseases of these varieties with enhanced resistance to the main phytopathogenic agents; moreover, data regarding the influence of technological methods of grape processing (duration and temperature of the maceration process) on the content of aromatic substances in wines are also submitted.

În lucrare sunt prezentate elementele de bază ale agrotehnicii varietale specifice soiurilor de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor cu aromă de muscat, obţinute în cadrul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Sunt elucidate particularităţile de protecţie contra bolilor ale acestor soiuri cu rezistenţa sporită la principalii agenți fitopatogeni; sunt prezentate date privind influenţa proceselor tehnologice de procesare a strugurilor (durata și temperatura desfășurării procesului de macerare a mustuielii) asupra conţinutului de substanţe aromatice în vinuri.

Cuvinte-cheie
aromatic varieties, new selection, agrobiology, varietal agrotechnics, protection, grape processing, terpene composed,

soi aromat, selecție nouă, agrobiologie, agrotehnică varietală, protecţie, procesarea strugurilor, compuși terpenici