Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
247 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-25 14:35
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.2 (457)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
BOUNEGRU, Tudor. Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2013, nr. 4(46), pp. 25-26. ISSN 1857-3142.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 4(46) / 2013 / ISSN 1857-3142

Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor

CZU: 663.2

Pag. 25-26

Bounegru Tudor
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 16 iunie 2021


Rezumat

Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia se formează în urma demetalizării vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Ionii de fer în vin şi sucul de struguri sunt rezultatul utilizării în procesul de fabricare a vinului a utilajului din oţel simplu neprotejat, care îi dă vinului un gust metalic „de cotlit”. Pentru a elimina ionii de fer şi ionii altor metale grele din vin se aplică tratarea vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Deşeurile formate sunt toxice, aparţin clasei I de toxicitate (extrem de toxice) şi deversarea lor în mediul ambiant este strict interzisă. Cu toate acestea, în Republica Moldova în perioada 1965-2006 au fost deversate neautorizat în mediul ambiant circa 60 mii tone de astfel de deşeuri şi acest proces continuă şi în zilele noastre. Prezentul articol este primul dintr-o serie de articole intitulate „Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia”, în care se elucidează geneza formării acestor deşeuri, impactul lor asupra naturii şi a sănătăţii populaţiei, procedeele şi tehnologiile de denocivizare a lor.

Wine wastes containing Prussian blue is formed as a result of wine demetallization with potassium hexacyanoferrate (II). Iron ions in wine and grape juice are the result of using in the process of winemaking at wineries, of simple unprotected steel equipment, which relishes the wine a metallic taste. In order to eliminate ions of iron and other heavy metal from wine, wine treatment with potassium hexacyanoferrate (II) is applied. Wastes formed are toxic belonging to Class I toxicity (highly toxic) and their dispersal in the environment is strictly prohibited. However, in Moldova, in the period of 1965-2006 years, about 60 thousand tons of such wine wastes were unauthorized dispersed in the environment and this process continues nowadays. This article is the fi rst in the series of articles entitled as „Wine wastes containing Prussian blue”, elucidating the genesis of formation of these wastes, their impact on nature and population health, processes and technologies of their detoxifi cation.

Cuvinte-cheie
Vin, deşeuri vinicole ce conţin albastru de Prusia, demetalizarea vinurilor, hexacianoferat,

wine, wine wastes containig Prussian blue, wine demetallization, hexacianoferat