Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
247 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-04-25 14:35 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
663.2 (457) |
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443) |
SM ISO690:2012 BOUNEGRU, Tudor. Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2013, nr. 4(46), pp. 25-26. ISSN 1857-3142. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia | ||||||
Numărul 4(46) / 2013 / ISSN 1857-3142 | ||||||
|
||||||
CZU: 663.2 | ||||||
Pag. 25-26 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia se formează în urma demetalizării vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Ionii de fer în vin şi sucul de struguri sunt rezultatul utilizării în procesul de fabricare a vinului a utilajului din oţel simplu neprotejat, care îi dă vinului un gust metalic „de cotlit”. Pentru a elimina ionii de fer şi ionii altor metale grele din vin se aplică tratarea vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Deşeurile formate sunt toxice, aparţin clasei I de toxicitate (extrem de toxice) şi deversarea lor în mediul ambiant este strict interzisă. Cu toate acestea, în Republica Moldova în perioada 1965-2006 au fost deversate neautorizat în mediul ambiant circa 60 mii tone de astfel de deşeuri şi acest proces continuă şi în zilele noastre. Prezentul articol este primul dintr-o serie de articole intitulate „Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia”, în care se elucidează geneza formării acestor deşeuri, impactul lor asupra naturii şi a sănătăţii populaţiei, procedeele şi tehnologiile de denocivizare a lor. |
||||||
Cuvinte-cheie Vin, deşeuri vinicole ce conţin albastru de Prusia, demetalizarea vinurilor, hexacianoferat, wine, wine wastes containig Prussian blue, wine demetallization, hexacianoferat |
||||||
|