Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
255 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-04-25 14:35 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
663.2 (458) |
Vin. Producerea vinului. Oenologie (444) |
SM ISO690:2012 BOUNEGRU, Tudor. Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2013, nr. 4(46), pp. 25-26. ISSN 1857-3142. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia | ||||||
Numărul 4(46) / 2013 / ISSN 1857-3142 | ||||||
|
||||||
CZU: 663.2 | ||||||
Pag. 25-26 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia se formează în urma demetalizării vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Ionii de fer în vin şi sucul de struguri sunt rezultatul utilizării în procesul de fabricare a vinului a utilajului din oţel simplu neprotejat, care îi dă vinului un gust metalic „de cotlit”. Pentru a elimina ionii de fer şi ionii altor metale grele din vin se aplică tratarea vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Deşeurile formate sunt toxice, aparţin clasei I de toxicitate (extrem de toxice) şi deversarea lor în mediul ambiant este strict interzisă. Cu toate acestea, în Republica Moldova în perioada 1965-2006 au fost deversate neautorizat în mediul ambiant circa 60 mii tone de astfel de deşeuri şi acest proces continuă şi în zilele noastre. Prezentul articol este primul dintr-o serie de articole intitulate „Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia”, în care se elucidează geneza formării acestor deşeuri, impactul lor asupra naturii şi a sănătăţii populaţiei, procedeele şi tehnologiile de denocivizare a lor. |
||||||
Cuvinte-cheie Vin, deşeuri vinicole ce conţin albastru de Prusia, demetalizarea vinurilor, hexacianoferat, wine, wine wastes containig Prussian blue, wine demetallization, hexacianoferat |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Bounegru, T.P.</creatorName> <affiliation>Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia I. Geneza formării lor</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2013</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-3142</relatedIdentifier> <subjects> <subject>Vin</subject> <subject>deşeuri vinicole ce conţin albastru de Prusia</subject> <subject>demetalizarea vinurilor</subject> <subject>hexacianoferat</subject> <subject>wine</subject> <subject>wine wastes containig Prussian blue</subject> <subject>wine demetallization</subject> <subject>hexacianoferat</subject> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>663.2</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2013-06-01</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia se formează în urma demetalizării vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Ionii de fer în vin şi sucul de struguri sunt rezultatul utilizării în procesul de fabricare a vinului a utilajului din oţel simplu neprotejat, care îi dă vinului un gust metalic „de cotlit”. Pentru a elimina ionii de fer şi ionii altor metale grele din vin se aplică tratarea vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Deşeurile formate sunt toxice, aparţin clasei I de toxicitate (extrem de toxice) şi deversarea lor în mediul ambiant este strict interzisă. Cu toate acestea, în Republica Moldova în perioada 1965-2006 au fost deversate neautorizat în mediul ambiant circa 60 mii tone de astfel de deşeuri şi acest proces continuă şi în zilele noastre. Prezentul articol este primul dintr-o serie de articole intitulate „Deşeurile vinicole ce conţin albastru de Prusia”, în care se elucidează geneza formării acestor deşeuri, impactul lor asupra naturii şi a sănătăţii populaţiei, procedeele şi tehnologiile de denocivizare a lor.</p></description> <description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'><p>Wine wastes containing Prussian blue is formed as a result of wine demetallization with potassium hexacyanoferrate (II). Iron ions in wine and grape juice are the result of using in the process of winemaking at wineries, of simple unprotected steel equipment, which relishes the wine a metallic taste. In order to eliminate ions of iron and other heavy metal from wine, wine treatment with potassium hexacyanoferrate (II) is applied. Wastes formed are toxic belonging to Class I toxicity (highly toxic) and their dispersal in the environment is strictly prohibited. However, in Moldova, in the period of 1965-2006 years, about 60 thousand tons of such wine wastes were unauthorized dispersed in the environment and this process continues nowadays. This article is the fi rst in the series of articles entitled as „Wine wastes containing Prussian blue”, elucidating the genesis of formation of these wastes, their impact on nature and population health, processes and technologies of their detoxifi cation.</p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>