Articolul precedent |
Articolul urmator |
504 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-02-19 05:02 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.6+579.22+579.24+579.873.1 (1) |
Microbiologie aplicată (368) |
Microbiologie generală (133) |
Microorganisme. Bacterii (184) |
SM ISO690:2012 CHISELIŢĂ, Oleg, BURŢEVA, Svetlana, BÎRSA, Maxim, MAŞCENCO, Natalia. Viabilitatea şi caracterele morfo-culturale ale Streptomyces canosus CNMN-AC-02 după liofilizare în prezenţa glicozidelor iridoide. In: Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane, 20-21 mai 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia "Artpoligraf", 2021, pp. 104-110. ISBN 978-9975-3498-7-1. DOI: https://doi.org/10.52757/imb21.066 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane 2021 | ||||||
Simpozionul "Simpozion ştiinţific naţional cu participare internaţională: " Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2021 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.52757/imb21.066 | ||||||
CZU: 579.6+579.22+579.24+579.873.1 | ||||||
Pag. 104-110 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În articol sunt prezentate date cu privire la influenţa glicozidelor iridoide (GI) din Linaria genistifolia L. Mill, asupra viabilităţii şi stabilităţii proprietăţilor morfo-culturale ale tulpinii Streptomyces canosus CNMN-Ac-02 după liofilizare şi păstrare îndelungată. În rezultatul cercetărilor s-a stabilit că suplinirea mediului protector gelatină 2,5 % + glucoză 7,5 %, cu GI în concentraţie de 0,05; 0,005; 0,0005; 0,00005 %/V asigură tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate înaltă după liofilizare și un an de păstrare cu 34,7-53,4 % și respectiv 38,7-47,9 % mai mare comparativ cu martorul și stabilitate ale caracterelor morfo-culturale pe durata păstrării îndelungate. Rehidratarea tulpinii liofilizate, după un an de păstrare, cu soluții hidrice de GI cu concentrația 0,00005% și 0,000005%/V oferă tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate cu 13,4 și 14,8 % mai mare comparativ cu apa distilată. |
||||||
Cuvinte-cheie Streptomicete, glicozide, viabilitate, liofilizare, lioprotector, caractere morfoculturale |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Chiseliţă, O.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Burţeva, S.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bîrsa, M.N.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Maşcenco, N.E.</creatorName> <affiliation>Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Viabilitatea şi caracterele morfo-culturale ale Streptomyces canosus CNMN-AC-02 după liofilizare în prezenţa glicozidelor iridoide</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2021</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISBN' relationType='IsPartOf'>978-9975-3498-7-1</relatedIdentifier> <subjects> <subject>Streptomicete</subject> <subject>glicozide</subject> <subject>viabilitate</subject> <subject>liofilizare</subject> <subject>lioprotector</subject> <subject>caractere morfoculturale</subject> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>579.6+579.22+579.24+579.873.1</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2021</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Conference Paper</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>În articol sunt prezentate date cu privire la influenţa glicozidelor iridoide (GI) din Linaria genistifolia L. Mill, asupra viabilităţii şi stabilităţii proprietăţilor morfo-culturale ale tulpinii Streptomyces canosus CNMN-Ac-02 după liofilizare şi păstrare îndelungată. În rezultatul cercetărilor s-a stabilit că suplinirea mediului protector gelatină 2,5 % + glucoză 7,5 %, cu GI în concentraţie de 0,05; 0,005; 0,0005; 0,00005 %/V asigură tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate înaltă după liofilizare și un an de păstrare cu 34,7-53,4 % și respectiv 38,7-47,9 % mai mare comparativ cu martorul și stabilitate ale caracterelor morfo-culturale pe durata păstrării îndelungate. Rehidratarea tulpinii liofilizate, după un an de păstrare, cu soluții hidrice de GI cu concentrația 0,00005% și 0,000005%/V oferă tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate cu 13,4 și 14,8 % mai mare comparativ cu apa distilată.</p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>