Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2021-10-20 16:47 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
582.282.123.2:579.22:620.3 (1) |
Botanică sistematică (874) |
Microbiologie generală (137) |
Nanotehnologie (45) |
![]() TIMUȘ, Ion. Efectul nanoparticulelor suplimentate în mediul lioprotector asupra viabilității tulpinii Penicillium funiculosum CNMN FD 11. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2020, nr. 6(136), pp. 49-53. ISSN 1814-3237. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4431546 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 6(136) / 2020 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.4431546 | ||||||
CZU: 582.282.123.2:579.22:620.3 | ||||||
Pag. 49-53 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Rezultatele obținute în urma studierii acțiunii nanoparticulelor suplimentate în mediul lioprotector asupra viabilității tulpinii fungice P. funiculosum CNMN FD 11 au demonstrat că nanoparticulele acționează diferit asupra viabilității microorganismelor după liofilizare. Astfel, nanoparticulele de ZnO suplimentate în mediul lioprotector în concentrații mici (0,1-0,5 mg/l) acționează pozitiv sau neutru, iar în concentrații mari (5-10mg/l) – negativ, dar nanoparticulele de Fe2O3 și de Fe2ZnO4 în concentrație de 5mg/l pot stimula viabilitatea tulpinii după liofilizare. De asemenea, s-a stabilit că modalitatea de congelare (treptată sau rapidă ) nu influențează semnificativ asupra viabilității culturii după liofilizare. |
||||||
Cuvinte-cheie nanoparticule (NP), mediu lioprotector, congelare, liofilizare, viabilitatea culturii, nanoparticles (NP), lyoprotective medium, freezing, lyophilization, culture viability |
||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Timuș, I.N.</dc:creator> <dc:date>2020-12-23</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'><p>Rezultatele obținute în urma studierii acțiunii nanoparticulelor suplimentate în mediul lioprotector asupra viabilității tulpinii fungice P. funiculosum CNMN FD 11 au demonstrat că nanoparticulele acționează diferit asupra viabilității microorganismelor după liofilizare. Astfel, nanoparticulele de ZnO suplimentate în mediul lioprotector în concentrații mici (0,1-0,5 mg/l) acționează pozitiv sau neutru, iar în concentrații mari (5-10mg/l) – negativ, dar nanoparticulele de Fe2O3 și de Fe2ZnO4 în concentrație de 5mg/l pot stimula viabilitatea tulpinii după liofilizare. De asemenea, s-a stabilit că modalitatea de congelare (treptată sau rapidă ) nu influențează semnificativ asupra viabilității culturii după liofilizare.</p></dc:description> <dc:description xml:lang='en'><p>The results obtained in the study of the action of nanoparticles supplemented in the lyoprotective medium on the viability of the fungal strain P. funiculosum CNMN FD 11 demonstrated that nanoparticles act differently on the viability of microorganisms after lyophilization. Thus, ZnO nanoparticles supplemented in the lyoprotective medium in low concentrations 0.1-0.5 mg / l act positively or neutrally, and in high concentrations (5-10mg / l) negatively, but the nanoparticles of Fe2O3 and Fe2ZnO4 in a concentration of 5mg / l can stimulate the viability of the strain after lyophilization. It has also been established that the method of freezing (gradual or rapid) does not significantly influence the viability of the culture after lyophilization.</p></dc:description> <dc:identifier>10.5281/zenodo.4431546</dc:identifier> <dc:source>Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) 136 (6) 49-53</dc:source> <dc:subject>nanoparticule (NP)</dc:subject> <dc:subject>mediu lioprotector</dc:subject> <dc:subject>congelare</dc:subject> <dc:subject>liofilizare</dc:subject> <dc:subject>viabilitatea culturii</dc:subject> <dc:subject>nanoparticles (NP)</dc:subject> <dc:subject>lyoprotective medium</dc:subject> <dc:subject>freezing</dc:subject> <dc:subject>lyophilization</dc:subject> <dc:subject>culture viability</dc:subject> <dc:title>Efectul nanoparticulelor suplimentate în mediul lioprotector asupra viabilității tulpinii Penicillium funiculosum CNMN FD 11</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>