Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 1. Posibilităţile de marcare la nivelul parametrilor morfologici
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
567 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-19 13:52
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.15:631.527:581.4 (2)
Cereale. Recolte de grâne (678)
Lucrări agricole (1228)
Morfologia plantelor. Anatomia plantelor (112)
SM ISO690:2012
BATÎRU, Grigorii, COMAROVA, Galina, COJOCARI, Dumitru, PALII, Alexandru, ERHAN, Irina. Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 1. Posibilităţile de marcare la nivelul parametrilor morfologici. In: Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice, 4-5 septembrie 2020, Chişinău. Chişinău: 2020, pp. 35-43.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice 2020
Conferința " Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice"
Chişinău, Moldova, 4-5 septembrie 2020

Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 1. Posibilităţile de marcare la nivelul parametrilor morfologici

CZU: 633.15:631.527:581.4

Pag. 35-43

Batîru Grigorii, Comarova Galina, Cojocari Dumitru, Palii Alexandru, Erhan Irina
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2020


Rezumat

The presented article reflects the first part of the research paper in which an experimental analysis of the possibilities of use in Zea mays L. of some genetic models with a genome with pronounced expression of marker systems at morphological, biochemical and molecular-protein level is performed. The paper focuses on the traditional identification of maize lines with genes of endosperm structure at the level of morphological markers (according to UPOV requirements). The example of the use of a group of maize mutations with endosperm structure genes: opaque2 (o2), sugary2 (su2) and waxy1 (wx1), shows that morphological markers that are quite widely used in the assessment of varieties according to distinctiveness, uniformity and stability criteria need additional parameters, which would allow a complete and extensive marking characterization of the breeding material.

Cuvinte-cheie
UPOV, Maize, marker, genes of endosperm structure, morphobiometric parameters