Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 2. Posibilităţile de marcare prin compoziţia biochimică a bobului şi prin formele moleculare de zeină
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
440 11
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-20 10:26
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.15:631.527:581.4 (2)
Cereale. Recolte de grâne (676)
Lucrări agricole (1219)
Morfologia plantelor. Anatomia plantelor (111)
SM ISO690:2012
COMAROVA, Galina, BATÎRU, Grigorii, ROTARI, Eugen, ROTARI, Alexandru, BOUNEGRU, Serghei, COJOCARI, Dumitru. Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 2. Posibilităţile de marcare prin compoziţia biochimică a bobului şi prin formele moleculare de zeină. In: Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice, 4-5 septembrie 2020, Chişinău. Chişinău: 2020, pp. 43-55.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice 2020
Conferința " Realizări științifice in ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climaterice"
Chişinău, Moldova, 4-5 septembrie 2020

Modelarea sistemului de markeri în ameliorarea porumbului. Partea 2. Posibilităţile de marcare prin compoziţia biochimică a bobului şi prin formele moleculare de zeină

CZU: 633.15:631.527:581.4

Pag. 43-55

Comarova Galina1, Batîru Grigorii1, Rotari Eugen2, Rotari Alexandru1, Bounegru Serghei1, Cojocari Dumitru1
 
1 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
2 Institutul de Fitotehnie „Porumbeni“
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2020


Rezumat

The paper reflects the second part of the research related to the experimental analysis of the possibilities of using in Zea mays L. of some genetic models with a genome with the pronounced expression of the marker systems at the morphological, biochemical and molecular levels, focusing on biochemicals markers from the group of metabolites responsible for grain quality and protein markers of zeins (PMZ) in maize. It was found that the use of PMZ based on computerized automation of 44 electrophoretic data processing is the most sensitive marking level (among the levels studied) and makes it possible to identify both the eliminatory and enriching effect of the genes of the maize endosperm structure. To increase the efficiency of selection for maize quality, the authors recommend, in parallel with the use of morphological markers (according to UPOV requirements), to use protein markers that increase methodological accuracy and save experimental time for evaluating and selecting the initial breeding material.

Cuvinte-cheie
Maize, seed metabolites, lysine, protein markers, electrophoresis, zein