Perspectivele producerii materialului semincer de porumb pe loturile de hibridare neirigate în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
652 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-28 08:07
SM ISO690:2012
ROTARI, Eugen, ROTARI, Alexandru, COMAROVA, Galina. Perspectivele producerii materialului semincer de porumb pe loturile de hibridare neirigate în Republica Moldova. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 45-46.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Perspectivele producerii materialului semincer de porumb pe loturile de hibridare neirigate în Republica Moldova


Pag. 45-46

Rotari Eugen1, Rotari Alexandru1, Comarova Galina2
 
1 Institutul de Fitotehnie „Porumbeni“,
2 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 9 decembrie 2019


Rezumat

Astăzi producerea seminţelor de porumb pe loturi semincere neirigate în Republica Moldova are un şir de probleme semnificative dintre care sunt recoltele mici și nestabile, calitatea scăzută a materialului semincer etc. Ca soluția de rezolvarea problemelor menționate cercetători IF «Porumbeni» în cadrul proiectului instituțional «Elaborarea algoritmului de evaluare a rezistenţei la secetă a formelor de porumb prin diagnosticarea fiziologicobiochimică în condiţiile Republicii Moldova» au elaborat algoritmului creării hibrizilor de porumb pentru sectoarele de hibridare neirigate. Algoritmul prezentat se conține din trei blocuri:  selectarea liniilor de porumb rezistente la secetă cu puritatea biologică înaltă (100%), determinată prin metoda markerilor proteici;  crearea combinațiilor hibride;  testarea combinaţiilor hibride obţinute. În cadrul primului bloc se efectuează selectarea liniilor rezistente la secetă, care în cazul dificitului de apă pot să produce o recoltă a materialului semincer stabil pentru asigurarea securității alimentare a țarii. Cu acest scop se efectuiază un șir treptat de teste pentru selectarea liniilor de porumb rezistente la secetă, ce provoacă scăderea suprafețelor experimentale și creșterea eficacității de muncă. Trebuie de menționat că reproducerea liniilor ameliorate în primul bloc începe imediat după selectare, ceea ce, în consecință, creează o rezervă de semințe, accelerând astfel procesul de introducere a hibridului în producție. În cadrul blocului al doilea se efectuează crearea combinațiilor hibride. Criteriu de bază este sincronismul începerii fazei de înflorire, care este o condiție foarte importantă pentru producrea materialului semincer pe loturile neirigate. Mai departe crearea combinațiilor hibride se efectuiază prin schema dialelă.
 Trebuie de menționat că pentru crearea combinațiilor hibride se folosesc numai liniile care au fost selectate în blocul precedent. În cadrul blocului al treilea se efectuează testarea combinaţiilor hibride conform metodelor acceptate cu următoarea selectare a celor mai perspective hibrizi. Astfel, aprobarea practică a acestui algoritm permite:  Selectarea combinaţiei hibride optimale cu scopul obţinerii recoltelor stabile a materialului   semincer în condiţii neirigate a sectoarelor de hibridare.  Implementarea tehnologiei raţionale cu scopul reducerii suprafeţelor sectoarelor experimentale.  Accelerarea implementării noilor hibrizi creaţi în producere.