Peculiarities of aromatic composition of wines made from white varieties of moldovian selection Legenda and Riton
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
99 0
SM ISO690:2012
RUSU, Emilian, DUMANOVA, Veronica, OBADĂ, Leonora, GUGUCIKINA, Tatiana, MARCOVSKI, Mihail. Peculiarities of aromatic composition of wines made from white varieties of moldovian selection Legenda and Riton . In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2013, vol. 56, pp. 349-354. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 56 / 2013 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Peculiarities of aromatic composition of wines made from white varieties of moldovian selection Legenda and Riton

Particularităłile compoziłiei aromatice ale vinurilor obłinute din soiurile albe de selecłie moldovenească Legenda și Riton


Pag. 349-354

Rusu Emilian1, Dumanova Veronica1, Obadă Leonora1, Gugucikina Tatiana2, Marcovski Mihail1
 
1 Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology,
2 North Caucasian Regional Research Institute of Horticulture and Viticulture
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2023


Rezumat

An important role in the formation of white wines quality it has aroma compounds. In this context, white wines produced from Moldavian selection varieties Legenda and Riton have been submitted to research on aromatic composition. The determination of aromatic compounds was performed on the gas chromatograph coupled with mass spectrometer Clarus 600T. Research has proved that Legenda and Riton wine are distinguished by the structure of aromatic compounds. Thus, the proportion of higher alcohols in wine from the Legenda variety is about two times higher compared to wine produced from Riton variety. Also in the Legenda wine terpenic compounds share is lower than the Riton variety. Characteristic to aromatic complex of Riton wine is the large share of lactones in comparison with Legenda wine (over 1.000% and respectively 0.219%) and of furans (0,366% and 0.138%). The share of odorant oxides in the Riton wine is 0.107% and pyrans 0.034%, while in the Legenda wine respective compounds were not identified.

Un rol important la formarea calității vinurilor albe îl au compuii de aroma. În acest context au fost supuse cercetărilor referitor la compoziția aromatică vinurile albe obȚinute din soiurile de selecție moldovenească Legenda i Riton. Determinarea compuilor aromatici sa realizat la cromatograful de gaze cuplat cu spectrometru de masă Clarus 600T. Cercetările au demonstrat că vinurile Legenda i Riton se disting prin structura compuilor de aromă. Astfel, ponderea procentuală a alcoolilor superiori în vinul obȚinut din soiul Legenda este de circa două ori mai mare în raport cu vinul produs din soiul Riton. Totodată în vinul Legenda ponderea compuilor terpenici este mai mică faȚă de soiul Riton. Caracteristic pentru complexul aromatic al vinului Riton este ponderea mare a lactonelor în raport cu vinul Legenda (peste 1,000% și respectiv 0,219%) i a furanilor (0,366 i 0,138%). Ponderea oxizilor odoranȚi în vinul Riton constituie 0,107% i a piranilor 0,034%, atunci cînd în vinul Legenda compuii respectivi nu au fost identificați 

Cuvinte-cheie
wine, aromatic complex, Higher alcohols, Terpenic compounds, lactones, furans, odorant oxides, pyrans,

Vin, Complex aromatic, alcooli superiori, compui terpenici, lactone, furani, oxizi odoranŃi, pirani