Amelioration of grapevine assortment to biological resistance in Republic of Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
77 0
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe. Amelioration of grapevine assortment to biological resistance in Republic of Moldova . In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2013, vol. 56, pp. 313-318. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 56 / 2013 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Amelioration of grapevine assortment to biological resistance in Republic of Moldova

Ameliorarea sortimentului viticol la rezistenłă biologică în Republica Moldova


Pag. 313-318

Savin Gheorghe
 
Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2023


Rezumat

Creation of new varieties which biological resistance is ensured by genetic constitution of plant was selected as solution in order to diminish the impact of stress factors of environment on grapevine. In the results of studies of P and F1 were established the principles, formulated the conception for realization of breeding programs: absence of genetic barrier between hereditary factors determinative for the resistance to winter conditions, powdery mildew and for quality of production, inclusive seedlessness, productivity, early maturity offers the possibility to create and select a genotypes with advanced resistance and quality. As a result in republic were created about 80 new varieties with various direction of use of grapes, most of them with advanced biological resistance, 30 varieties were included in actual assortment.

 Crearea soiurilor noi, rezistenŃa biologică a cărora este asigurată de constituŃia genetică a plantei, sa ales în calitate de soluŃie în diminuarea impactului factorilor stresanŃi ai mediului ambiant asupra viŃei de vie. În rezultatul studiilor P, F1 au fost stabilite principiile, formulată concepŃia de realizare a programelor de ameliorare: lipsa barierei genetice între factorii ereditari determinanŃi ai rezistenŃei la iernare, la mană i calitatea strugurilor, inclusiv grad diferit de apirenie, productivitate, maturare timpurie atestă elocvent posibilitatea combinării libere întrun singur genotip a caracterelor studiate i a creării i selectării  genotipurilor cu rezistenŃă sporită i calitate înaltă. Ca rezultat, în republică au fost create cca. 80 de soiuri noi de utilizare diversă, majoritatea cu rezistenŃă biologică sporită, 30 din ele au devenit componente ale actualului sortiment.

Cuvinte-cheie
Grapevine, Breeding, biological resistance, assortment,

viŃa de vie, ameliorare genetică, rezistenŃă biologică, sortiment