Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
340 22 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-10 13:49 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
392.8(478) (10) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (272) |
SM ISO690:2012 GRĂDINARU, Natalia. Alimentația tradițională ca mecanism de adaptare la mediul natural și sociocultural. In: Revista de Etnologie şi Culturologie, 2022, nr. 31, pp. 116-123. ISSN 1857-2049. DOI: https://doi.org/10.52603/rec.2022.31.13 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Etnologie şi Culturologie | |||||||
Numărul 31 / 2022 / ISSN 1857-2049 /ISSNe 2537-6152 | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.52603/rec.2022.31.13 | |||||||
CZU: 392.8(478) | |||||||
Pag. 116-123 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
În articol va fi analizat fenomenul alimentației tradiționale românești din spațiul Prut-Nistrean ca un mecanism important de adaptare etno-ecologică, cu funcție de reglare a schimbului energetic între corpul uman și mediu. Va fi reflectată, de asemenea, relația de interdependență între nutriție și produsele alimentare, obținute în economia casnică, acestea fiind determinate de condițiile naturale de locuire. Menționăm că și principalele îndeletniciri ale populației: agricultura, creșterea vitelor, pescuitul, albinăritul etc., – evoluează în funcție de condițiile naturale. Concomitent, vor fi elucidate unele elemente reprezentative pentru sistemul de valori, proprii istoriei și culturii etnice a poporului nostru: specificul regimului alimentar tradițional, al hranei zilnice, sezoniere, bucatele rituale, procedeele tehnice de preparare și consumare, eticheta. Evaluând în ansamblu rația alimentară zilnică, trebuie de remarcat că aceasta, cu unele excepții, cauzate de factori climatici (secetă etc.), economici și sociali, asigură, de obicei, aportul complet de vitamine și minerale, necesare organismului, iar sistemul nutrițional tradițional reprezintă rezultatul unei fuziuni biologice, istorice și culturale. Va fi analizat, de asemenea, impactul ecosistemului asupra resurselor alimentare și asupra formării metabolismului oamenilor locului. Va fi relevat specificul nutrițional al românilor din regiunea vizată, care este analizat sub aspectul utilizării și procesării raționale a resurselor alimentare, precum și al menținerii echilibrului cu mediul. |
|||||||
Cuvinte-cheie alimentaţie tradiţională, bucate rituale, resurse alimentare, sistem nutrițional, традиционное питание, ритуальные блюда, продовольственные ресурсы, система питания, traditional nutrition, ritual dishes, food resources, nutritional system |
|||||||
|