Articolul precedent |
Articolul urmator |
461 36 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-28 14:10 |
SM ISO690:2012 TONU, Tatiana. Aditivii alimentari utilizaţi la fabricarea ciocolatei. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 272. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015 | ||||||
Conferința "-" Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015 | ||||||
|
||||||
Pag. 272-272 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Ciocolata este un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi arome. Aditivii alimentari se adaugă la diverse etape de fabricare a ciocolatei, în scopul ameliorării procesului tehnologic, proprietaţilor organoleptice şi sporirii rezistenţei la păstrare. Scopul lucrării. Analiza referinţelor bibliografice asupra problemei privind utilizarea aditivilor alimentari la fabricarea ciocolatei. Material şi metode. Metoda istorică, cu utilizarea referinţelor bibliografice, despre beneficiile consumului de ciocolată, despre utilizarea aditivilor alimentari la fabricarea ei şi influenţa lor asupra sănătăţii. Rezultate. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari la fabricarea ciocolatei sunt: E 322 – lecitine, E 330 – acid citric, E 270 – acid lactic, E 420 – sorbitol, E 120 – acid carminic, E 200 – acid sorbic, E 1103 – invertaza, E 476 – poliglicerol poliricinoleat. Aceste substanţe, folosite timp îndelungat pot produce dezechilibre ale organismului. În cazurile de supradozare, unii dintre ei pot fi consideraţi periculoşi. Printre efectele negative posibile pe care le-ar putea avea asupra organismului sunt alergiile, dereglările hormonale, cardiovasculare, tulburările hepatice, renale, dereglări ale aparatului digestiv şi tulburări nervoase. Din această cauză trebuie de redus consumul ciocolatei cu conţinut de aditivi alimentari. Concluzii. Ciocolata comercializată în Republica Moldova conţine şi aditivi alimentari. Din acest motiv nu se recomandă consumul exagerat al ciocolatei copiilor mici, persoanelor ce suferă de afecţiuni ale ficatului, rinichilor, neurologice şi celor cu risc la alergii. |
||||||
Cuvinte-cheie aditivi alimentari, ciocolată, sănătate, food additives, Chocolate, health |
||||||
|