Aditivii alimentari utilizaţi la fabricarea ciocolatei
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
461 36
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-28 14:10
SM ISO690:2012
TONU, Tatiana. Aditivii alimentari utilizaţi la fabricarea ciocolatei. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 272. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015
Conferința "-"
Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015

Aditivii alimentari utilizaţi la fabricarea ciocolatei

Food additives used in the manufacture of chocolate


Pag. 272-272

Tonu Tatiana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 3 august 2021


Rezumat

Introducere. Ciocolata este un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi arome. Aditivii alimentari se adaugă la diverse etape de fabricare a ciocolatei, în scopul ameliorării procesului tehnologic, proprietaţilor organoleptice şi sporirii rezistenţei la păstrare. Scopul lucrării. Analiza referinţelor bibliografice asupra problemei privind utilizarea aditivilor alimentari la fabricarea ciocolatei. Material şi metode. Metoda istorică, cu utilizarea referinţelor bibliografice, despre beneficiile consumului de ciocolată, despre utilizarea aditivilor alimentari la fabricarea ei şi influenţa lor asupra sănătăţii. Rezultate. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari la fabricarea ciocolatei sunt: E 322 – lecitine, E 330 – acid citric, E 270 – acid lactic, E 420 – sorbitol, E 120 – acid carminic, E 200 – acid sorbic, E 1103 – invertaza, E 476 – poliglicerol poliricinoleat. Aceste substanţe, folosite timp îndelungat pot produce dezechilibre ale organismului. În cazurile de supradozare, unii dintre ei pot fi consideraţi periculoşi. Printre efectele negative posibile pe care le-ar putea avea asupra organismului sunt alergiile, dereglările hormonale, cardiovasculare, tulburările hepatice, renale, dereglări ale aparatului digestiv şi tulburări nervoase. Din această cauză trebuie de redus consumul ciocolatei cu conţinut de aditivi alimentari. Concluzii. Ciocolata comercializată în Republica Moldova conţine şi aditivi alimentari. Din acest motiv nu se recomandă consumul exagerat al ciocolatei copiilor mici, persoanelor ce suferă de afecţiuni ale ficatului, rinichilor, neurologice şi celor cu risc la alergii.

Introduction. Chocolate is a food product obtained from a mixture of cocoa powder, sugar, sometimes milk and flavors. Food additives are added at manufacturing stages of chocolate in order to improve the technological process and enhance the organoleptic properties and resistance to storage. Objective of the study. Citation analysis on the issue of usage of food additives in the manufacture of chocolate. Material and methods. The historical method, with the usage of bibliographical references on the benefits of eating chocolate, about the use of food additives in the chocolate production and their influence on health. Results. Most food additives used in the manufacture of chocolate are: E 322 – lecithin, E 330 – citric acid, E 270 – lactic acid, E 420 – sorbitol, E 120 – carmine acid, E 200 – sorbic acid, E 1103 – invertase, E 476 – polyglycerol polyricinoleate. These substances, used for a long time can cause body imbalances. In cases of overdosage, some of them can be considered dangerous. Among the possible negative effects they might have on the body are: allergies, hormonal and cardiovascular disorders, liver, kidney, digestive and nervous disorders. Therefore, the chocolate consumption with food additives must be decreased. Conclusions. Chocolate sold in Moldova contains food additives. For this reason it is not recommended excessive consumption of chocolate for small children, people suffering from liver, kidney, neurological diseases and those at risk of allergies.

Cuvinte-cheie
aditivi alimentari, ciocolată, sănătate,

food additives, Chocolate, health