Influenţa produselor pe bază de 1-NAD şi 1-NAA asupra calităţii fructelor de cireş din soiul Regina în sistemul superintensiv de cultură
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
381 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-13 22:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.232:631.526.32:631.811.98(478) (1)
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207)
Lucrări agricole (1228)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
SM ISO690:2012
PEŞTEANU, Ananie, CUMPANICI, Andrei, LOZAN, Andrei. Influenţa produselor pe bază de 1-NAD şi 1-NAA asupra calităţii fructelor de cireş din soiul Regina în sistemul superintensiv de cultură. In: Ştiinţa Agricolă, 2020, nr. 2, pp. 25-34. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4320933
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2020 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Influenţa produselor pe bază de 1-NAD şi 1-NAA asupra calităţii fructelor de cireş din soiul Regina în sistemul superintensiv de cultură

The influence of the products based on 1-NAD and 1-NAA on the quality of sweet cherry fruits of Regina variety in a superintensive culture system

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.4320933
CZU: 634.232:631.526.32:631.811.98(478)

Pag. 25-34

Peşteanu Ananie1, Cumpanici Andrei2, Lozan Andrei1
 
1 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
2 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 22 martie 2021


Rezumat

The experimental plot was placed in the orchard “Farm Prod” Ltd. founded in 2015 year. The study subject of the experience was Regina cherry variety, grafted on Gisela 5. The trees were trained as slender spindle system. The distance of plantation is 4.0×1.5 m. The research was conducted during the period of 2019 year. To study the effect of Auxiger preparation on physiological processes, fruit production and quality the following variants of treatment were experi mented: 1. Control – without treatment; 2. Auxiger, 0.5 l/ha; 3. Auxiger, 0.7 l/ha; 4. Auxiger, 0.9 l/ha. The active ingredient of Auxiger is constituted by 1-naphthylacetamide (1-NAD – 1.5 g/l) and 1-naphthylacedic acid (1-NAA– 0.6 g/l). The growth regulator Auxiger were sprayed one time, during the period of intensive fruit growing, when the fruits diameter was 12–13 mm (26.05.19). During the analyzed period, it was established that the physiological processes intensified, average weight of fruits, the productivity, fruit size, period of maturation increased while the cracking index reduced, when treating with Auxiger growth regulator in dose of 0.7 l/ha.

Cercetările s-au efectuat în plantaţia pomicolă a întreprinderii SRL „Farm Prod”, fondată în anul 2015. Obiect al cercetărilor au fost pomii de cireş din soiul Regina altoiţi pe portaltoiul Gisela 5. Coroana a fost condusă după sistemul fus subţire ameliorat. Distanţa de plantare a constituit 4,0 x 1,5 m. Cercetarea a fost efectuată în decursul anului 2019. Pentru a studia efectul preparatului Auxiger asupra proceselor fiziologice, producției de fructe și calității acestora au fost experimentate următoarele variante de tratament: 1. Martor – fără tratament; 2. Auxiger, 0,5 l/ha; 3. Auxiger, 0,7 l/ha; 4. Auxiger, 0,9 l/ha. Ingredientul activ al produsului Auxiger este constituit din 1-naftilacetamidă (1-NAD – 1,5 g/l) şi acid 1-naftilacetic (1-NAA – 0,6 g/l). Regulatorul de creștere Auxiger a fost administrat o singură dată, în perioada de creștere intensă a fructelor, când diametrul lor a atins 12-13 mm (26.05.19). În perioada de referinţă s-a stabilit că procesele fiziologice s-au intensificat, greutatea medie a fructelor, productivitatea, mărimea fructelor şi perioada de maturare au crescut, iar indicele de crăpare s-a redus la tratarea cu regulatorul de creștere Auxiger în doză de 0,7 l/ha.

Cuvinte-cheie
Cherry, Growth regulator, production, Fruit, Quality, Cracking,

cireș, Regulator de creștere, producţie, Fruct, calitate, Crăpare