Modificarea unor indici de calitate la fructele de păr pe perioada postrecoltă, în funcție de metoda de păstrare aplicată 
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
766 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-18 14:29
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.13:631.5:581.19 (1)
Cultura fructelor (1441)
Lucrări agricole (1228)
Fiziologia plantelor (526)
SM ISO690:2012
GAVIUC, Ludmila, BUJOREANU, Nicolae, BEJAN, Nina, HAREA, Ivan. Modificarea unor indici de calitate la fructele de păr pe perioada postrecoltă, în funcție de metoda de păstrare aplicată . In: Dezvoltarea relaţiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul economic internaţional, 21-22 septembrie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Complexul Editorial INCE, 2017, Vol.1, pp. 211-213. ISBN 978-9975-3171-5-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Dezvoltarea relaţiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul economic internaţional
Vol.1, 2017
Conferința "Dezvoltarea relaţiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul economic internaţional"
Chișinău, Moldova, 21-22 septembrie 2017

Modificarea unor indici de calitate la fructele de păr pe perioada postrecoltă, în funcție de metoda de păstrare aplicată

 

CZU: 634.13:631.5:581.19
JEL: Y80

Pag. 211-213

Gaviuc Ludmila, Bujoreanu Nicolae, Bejan Nina, Harea Ivan
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 23 ianuarie 2018


Rezumat

Păstrarea fructelor trebuie sa asigure astfel de condiții, încât in momentul valorificării lor sa întrunească totalitatea caracteristicilor fizice, biochimice si organoleptice, care definesc calitatea(armonia gustativă, cantitatea vitaminei C, fermitatea și deshidratarea țesuturilor fructelor ș.a.).Gradul de modificare a acestor indici la fructe depinde de metoda de păstrare aplicată.Ca obiect de studiu au servit fructele soiului tardiv de păr Noiabriskii. Fructele de păr dispun de o capacitate sporită de păstrare și pentru asigurarea consumului pe parcursul unei perioade mai îndelungate a anului, este necesar studiul particularităților de reglare a proceselor de maturare ale acestora, iar în baza rezultatelor obținute – elaborarea unei tehnologii moderne de păstrare.Ca alternativă a metodei de păstrare în atmosfera obișnuită(AO) a fost cercetat procedeul de păstrare cu aplicarea inhibitorului de sinteză a etilenei Fitomag. În condițiile variantei cu păstrarea fructelor în atmosfera camerei frigorifice, îmbogățită la inițierea păstrării cu vaporii gazului- inhibitor de sinteză a etilenei Fitomag, la externare indicii de calitate nominalizațisa-u dovedit a fi conservați mult mai bine decât in condiţiile variantei cu păstrare în atmosfera obișnuită.  

The storage of fruits must ensure such conditions that, at the moment of their consumption, a set of physical, biochemical and organoleptic characteristics is formed, which ultimately determines the quality (taste harmony, amount of vitamin C, hardness and dehydration of fruit tissues, etc.).The degree of change of these indicators depends fully on the applied storage method. The object of the study was the fruits of the winter variety pear Noyabrskii.The fruits of the pear have a high ability to the long-term storage and, to ensure almost year-round consumption (from harvest to new harvest), it is necessary to study the possibility of regulating of the maturation and aging processes, and, based on the results obtained, to develop modern storage technology.As an alternative to the storage method in a normal atmosphere (NA), a storage method using an Fitomag ethylene synthesis inhibitor was investigated.In the variant of storing the fruits in an atmosphere of a refrigerating chamber enriched with vapors of Fitomag ethylene synthesis inhibitor, these quality measures were much better than when the fruits stored under normal atmosphere conditions

Cuvinte-cheie
fructe de păr, calitate,

fermitatea țesuturilor, armonia gustativă, atmosferă obișnuită, inhibitorul sintezei de etilenă Fitomag,

metabolism