Contribuţia industriei agroalimentare la dezvoltarea economică durabilă în Uniunea Europeană – cazul României
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1251 33
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-10 22:00
SM ISO690:2012
RUSALI, Mirela-Adriana. Contribuţia industriei agroalimentare la dezvoltarea economică durabilă în Uniunea Europeană – cazul României. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : modele de dezvoltare durabilă, Ed. 7th edition, 3-5 mai 2018, Chişinău. Chişinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2017, Ediția 12, Vol.1, pp. 249-253. ISBN 978-9975-3171-1-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 12, Vol.1, 2017
Congresul "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
7th edition, Chişinău, Moldova, 3-5 mai 2018

Contribuţia industriei agroalimentare la dezvoltarea economică durabilă în Uniunea Europeană – cazul României

JEL: M2, Q1, O1, O5

Pag. 249-253

Rusali Mirela-Adriana
 
Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane
 
Disponibil în IBN: 17 noiembrie 2017


Rezumat

Modelul economiei europene promovează dezvoltarea durabilă bazată pe competitivitate, inovare şi cunoaştere, în care sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii are un rol cheie datorită flexibilității în adaptarea activităţii la noile cerinţe ale pieţei. In acest context, durabilitatea aprovizionării cu alimente a populației în toate statele membre este un obiectiv prioritar al actualei PAC, având implicații importante atât pentru asigurarea securității alimentare, cât și pentru dezvoltarea economiei rurale. Metoda de cercetare a utilizat comparația indicatorilor economici și financiari relevanți pentru activitatea intreprinderilor din sectorul industriei agroalimentare, cu scopul de a analiza structura și nivelul de dezvoltare a sectorului și de a identifica eventuale divergențe între statele membre ale UE și România. Materialul statistic a fost furnizat în principal de Eurostat și Ancheta asupra activității intreprinderilor din industria prelucrătoare – coduri CAEN Rev.2.  

The European economy model promotes the sustainable development based on competitiveness, innovation and knowledge, where a key role lies with the small and medium-sized enterprise sector, due to its great flexibility in adapting the business to new market requirements. In this context, the sustainability of the food supply of the population in all Member States is a priority objective of the current CAP, with important implications both for ensuring food security and for developing the rural economy. The research method used the comparison of the relevant economic and financial indicators for the activity of enterprises in the agro-food industry, in order to analyze the structure and level of development of the sector and to identify possible divergences between the EU Member States and Romania. The statistical material was provided mainly by Eurostat and The survey on the activity of the manufacturing enterprises data – NACE Rev.2 codes.

Cuvinte-cheie
industrie agroalimentară,

economie rurală, dezvoltare durabilă, Uniunea, Europeană