Cercetări privind valorificarea ca ingrăsămant a deşeurilor din industria vinicolă şi cea de producere a alcoolului etilic
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1443 50
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 12:02
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.879.3:663.2 (3)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (444)
SM ISO690:2012
PLĂMĂDEALĂ, Vasile, SIURIS, Andrei, RUSU, Alexandru, BULAT, Ludmila. Cercetări privind valorificarea ca ingrăsămant a deşeurilor din industria vinicolă şi cea de producere a alcoolului etilic. In: Ştiinţa Agricolă, 2016, nr. 1, pp. 3-8. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2016 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Cercetări privind valorificarea ca ingrăsămant a deşeurilor din industria vinicolă şi cea de producere a alcoolului etilic
CZU: 631.879.3:663.2

Pag. 3-8

Plămădeală Vasile, Siuris Andrei, Rusu Alexandru, Bulat Ludmila
 
Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectie a Solului „Nicolae Dimo”
 
 
Disponibil în IBN: 26 iulie 2016


Rezumat

În articol sunt prezentate rezultatele testării în câmp a 3 deşeuri: drojdii de vin, vinasă şi borhot de cereale, provenite de la prelucrarea strugurilor şi producerea alcoolului etilic. Rezultatele au demonstrat că administrarea, în două doze, a drojdiilor de vin (13 şi 26 t/ha), a vinasei (300 şi 600 m3/ha) şi a borhotului de cereale (50 şi 100 m3/ha) a favorizat majorarea semnificativă a conţinutului de materie organică, fosfor mobil şi potasiu schimbabil în stratul arabil de sol. Aplicarea drojdiilor de vin anual a asigurat un spor semnificativ de struguri de 1,2-2,2 t/ha sau cu 12-22%maimult decât lamartorul nefertilizat, unde s-a recoltat 10,2 t/ha.Acţiune semnificativă asupra productivităţii plantelor viţei-de-vie a avut-o şi vinasa. Sporul de recoltă în medie a constituit 0,9-1,0 t/ha sau cu 9-10% mai mult decât la martor. Borhotul de cereale a contribuit la obţinerea unor sporuri medii de producţie de 993-1292 kg/ha unităţi cereale sau cu 45-58%maimult în comparaţie cu varianta nefertilizată.

The article presents the results of field testing of three waste types: wine yeast, vinasse and grain mash derived from grape processing and ethyl alcohol production. The results proved that the administration of two doses of wine yeast (13 and 26 t/ha), of vinasse (300 and 600 m3/ha) and of grain mash (50 and 100 m3/ha) contributed to the significant increase of the organic matter content, mobile phosphorus and changeable potassium in the arable soil layer. The use of wine yeast annually ensured a significant increase of grape yields by 1.2 – 2.2 t/ha or by 12 – 22 % more than those obtained from the unfertilized control variant, where only 10.2 t/ha were harvested. The vinasse had a significant impact on the grapevines productivity as well. The grape harvest constituted on average 0.9 – 1.0 t/ha or by 9 – 10 %more than in the control variant. The grainmash contributed to obtain an average increase of the yield of 993-1292 kg/ha of grain units or by 45 -58 % more compared to the unfertilized variant.

Cuvinte-cheie
Deşeu, Drojdii de vin, Borhot de cereale, sol, fosfor mobil,

Vinasă, Humus